IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ и Европейската комисия ще обменят информация за фалшиви монети

Информацията ще служи за анализ и идентификация, като ще се обменят и технически и статистически данни, с които разполагат двете страни

16:34 | 10.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ и Европейската комисия ще обменят информация за фалшиви монети
Обмяна на информация за всеки вид съмнителни и фалшиви монети евро ще се извършва между Българската народна банка и Службата за борба с измамите към Европейската комисия (OLAF), съобщиха от БНБ. По-рано днес се състоя среща между управителя на БНБ Иван Искров и председателя на OLAF Франц-Херман Брюнер.

Информацията ще служи за анализ и идентификация, като ще се обменят и технически и статистически данни, с които разполагат двете страни. Това предвижда планът за действие по реализацията на подписаното по-рано тази година споразумение между БНБ и ОLAF в областта на мерките за защита на еврото от фалшифициране.

На срещата между Искров и Брюнер бяха обсъдени и проектите за обучение на български експерти в Европейския технически и научен център към OLAF и обмяната на експерти в областта на борбата с фалшифицирането на монети и прането на пари, съобщават още от БНБ. Разменени бяха и мнения за увеличаване на ефективността при сътрудничеството на институциите в Европейския съюз при борбата срещу прането на пари.

OLAF е създадена през 1999 година като независим орган към Европейската комисия, който има за цел да защитава финансовите интереси на Европейския съюз (ЕС). Организацията провежда разследвания свързани с измами засягащи бюджета на ЕС, корупция, фалшификации и др. Франц-Херман Брюнер бе преизбран за председател през февруари тази година за втори петгодишен мандат.



Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още