fallback

Глобал Рейтингс преразгледа рейтинга на проект на Суис Пропъртис

Агенцията присъди и първоначален дългосрочен кредитен рейтинг ВВВ - на Булмедия, както и първоначален дългосрочен кредитен рейтинг А на емисията общински облигации на община Шумен

15:28 | 10.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията за рейтингови услуги Глобал Рейтингс преразгледа перспективата на рейтинга на проекта „Ривърсайд Вилидж” в местността Иракли на дружеството “Суис Пропъртис” ЕООД от "стабилна" на "под наблюдение". Агенцията запазва настоящия кредитен рейтинг ВВ дългосрочен рейтинг в местна и чуждестранна валута и краткосрочен А3.

Основните мотиви на агенцията за решението са издадената заповед на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за временно спиране на някои дейности, включително и строителни, в землището на с. Емона, община Несебър за срок от 1 година, както и забавянето на строителните работи с три месеца.

Глобал Рейтингс запазва настоящия кредитен рейтинг ВВ дългосрочен рейтинг в местна и чуждестранна валута и краткосрочен А3 с мотива, че Суис Пропъртиз има издадена виза за проектиране на строителството, кадастрална скица и заверени технически проекти и документи, отговарящи на всички технически изисквания за издаване на разрешение за строеж, а парцелът, който е предвиден за изграждане на проекта „Ривърсайд Вилидж”, не попада под забраната на заповедта на министъра на околната среда и водите, както и че е осигурено дългосрочно инвестиционно финансиране на проекта и приходи от продажби на зелено в размер на една трета от предвидените обекти.

Глобал Рейтингс присъди също първоначален дългосрочен кредитен рейтинг ВВВ - (положителна перспектива) на Булмедия АД. Краткосрочният кредитен рейтинг на дружеството е а-1.

Булмедия е акционерно дружество с основен предмет на дейност външна реклама и е регистрирано в началото на 1997 година.

Основните положителни фактори, влияещи върху рейтинга, са отличните пазарни позиции на Булмедия на пазара на външна реклама, мениджърският екип, силното професионално присъствие и авторитет на мениджърския екип в бранша, стабилните обеми на продажби, отбелязващи нарастване през 2005 г. спрямо предходната и отсъствието на кредитна задлъжнялост.

Отрицателните фактори, които оказват влияние върху рейтинга, са съществуващите рискове, свързани с последваща промяна на договореностите от страна на клиентите относно броя и локацията на заявените билбордове; закъсненията при стартиране на рекламните стратегии на клиентите; краткосрочните договорни отношения със Столична община – основен наемодател на рекламни позиции; налагането на дъмпингови цени от страна на по-малките агенции за външна реклама; нарастването на относителния дял на вземанията от клиенти; ограничената материална база; необходимостта от инвестиции за закупуване и/или строеж на съществуващи билбордове, или дялови участия в други фирми, опериращи на рекламния пазар в страната, с цел подобряване на материалната база; ниските коефициенти на ликвидност в резултат на спецификата на извършваната дейност (липса на краткотрайни активи и свободни парични средства); отрицателният оборотен капитал.

В края на септември Глобал Рейтингс присъди на община Шумен първоначален дългосрочен кредитен рейтинг АА- (стабилна перспектива), а емисията общински облигации на общината получи първоначален дългосрочен кредитен рейтинг А (стабилна перспектива).

Основните положителни фактори, влияещи върху рейтинга на облигациите, са кредитният рейтинг на емитента, присъден от агенцията; сравнително високият доход (8,7% фиксиран годишен купон), който облигациите осигуряват на инвеститорите в сравнение с обезпечени облигационни емисии на други емитенти; ниското ниво на задлъжнялост и доброто финансово представяне на община Щумен за анализирания период 2003-2006 г., потенциалът и бързото развитие на икономиката на общината, както и близостта й до черноморското крайбрежие, което благоприятства развитието на туризма; разумното управление на дълговата експозиция на емитента; увеличението на собствените приходи на общината, която през 2006 г. отчита нарастване от 148% спрямо базовата 2003 година.

Основните отрицателни фактори, оказващи влияние върху рейтинга, са недостатъчната, според международните стандарти, гъвкавост на емитента при определянето и изпълнението на приходната и разходната част на бюджета, както и по отношение на приходите; високото ниво на разходите за развитие на инфраструктурата.

Ликвидността на емисията на вторичен пазар е ограничена – броят сделки на Неофициален пазар на БФБ са малко, но се сключват на цени над номинал.

Основен фактор, подкрепящ тази оценка на агенцията, е положителното покачване на международния кредитен рейтинг на България в местна и чуждестранна валута от трите световни рейтингови агенции S&P, Fitch и Moodys BBB/BBB/A1, както и очакванията за присъединяване на България в ЕС, което би довело до стабилен инвеститорски интерес към този тип дългови ценни книги.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
fallback