IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За пет години продажбите на всички отрасли в Пловдив са нараснали с 88%

Регионалната Търговско-промишлена палата издаде седмия си годишник с класация на стоте най-силни компании

11:27 | 09.10.06 г.
За пет години продажбите на всички отрасли в Пловдив са нараснали с 88%

За пет години нетните приходи от продажбите на всички отрасли в Пловдивска област са постигнали ръст от 88 на сто. Само през миналата година спрямо 2004 увеличението по този показател е от 2 млрд. лв. до 9,46 млрд. лв. Това показва новоизлезлият седми поред икономически годишник, който издава Търговско-промишлената камара в Пловдив. Той е подготвен от специалисти на камарата и Териториалното статистическо бюро на база официалните годишни счетоводни баланси на фирмите. Делът на регионалната икономика в националния брутен вътрешен продукт за една година се е увеличил от 7,9 на 8,3 процента.

Анализът на компаниите, влезли в класацията топ 100 на годишника, показват, че най-силният отрасъл в регионалната икономика е хранително-вкусовата промишленост, чийто дял е 27,9 на сто. За първи път промишлеността изпреварва търговията като тегло в регионалната икономика. В челото на класацията са фирмите, които се занимават с продажба на горива, на тютюн и тютюневи изделия, както и козметичната и текстилната промишленост.

За пета поредна година № 1 в класацията по приходи от продажби е Електроразпределителното дружество. Запазват челните си позиции в първите 20 на класацията и другите инфраструктурни монополисти - Топлофикация Пловдив и В и К. Компаниите от два относително нови отрасъла разместват все по-категорично подредбата в тази класация. Единият от тях е строителството - в първите 20 на класацията влизат 17 нови фирми, 35 на сто от които са от сферата на строителството.

До началото на новото хилядолетие отрасъл селско стопанство по обясними причини нямаше никакъв шанс да влезе да влезе в годишника, в това число и като отрасъл със значение за региона - при него се отчитаха серия от спадове. През миналата година обаче делът на отрасъла в регионалната икономика е достигнал 10 на сто, а това е увеличение с 2,2 на сто спрямо 2004 г.

Една от тенденциите, която се откроява благодарение на тази класация, е, че микрофирмите с персонал до 10 души започват да намаляват, за сметка на това се увеличава броят на малките и средните фирми в Пловдивска област.

Преките чуждестранни инвестиции в региона през миналата година са достигнали 465 млн. долара, като по държави тук начело са Германия и Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още