IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 октомври

08:20 | 09.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 октомври
Комисия подхваща цените на SMS
в. Сега

Европейската комисия има сериозни забележки към проектозакона за електронните съобщения, научи "Сега". Преди седмица шефът на генерална дирекция „Информационни технологии и медии" в ЕК Фабио Колосанти е изпратил писмо с критики по 12 пункта до Държавната агенция по информационни технологии и далекосъобщения. Проектозаконът предвижда от догодина Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да одобрява не само цените, по които работи БТК, но и тези на мобилните оператори. Контролът на КРС ще обхване тарифите не само за обикновен разговор, но и за SMS, роуминг и др. - общо 32 телекомуникационни услуги.

Банско с рекорд за нови хотели
в. Сега

Пикът на издадените разрешения за строеж в Банско ще бъде тази година, обяви вчера пред "Сега" кметът на града Александър Краваров. От януари насам са издадени над 300 разрешения за строеж, а до края на годината се очакват поне още 50. През 2005 г. кметството е дало "зелена светлина" за около 300 обекта. Близо 2/3 от издадените визи са за строителство на хотели и ваканционни апартаменти. Леглата в курорта са около 15 000, а с пуска на новите обекти се очаква да достигне 30 000.

Нов план за "Южен парк ІІ" блокира масивни строежи
в. Дневник

В Южния парк - втора част, повече няма да се строи масивно. Това се предвижда в бъдещия актуализиран устройствен план на една от най-атрактивните централни територии на София. Промените ще се изработят от общинското предприятие "Софпроект ОГП", след като съветниците гласуваха предложението на кмета Бойко Борисов. Целта е да се запази максимално зелената система, посочиха архитектите Веляна Найденова и Йордан Кирков от "Софпроект".

Актуализацията на плана засяга територия от 460 дка, разположена в карето между булевардите "България", "Черни връх", "Арсеналски" и ул. "Петко Каравелов". Върху тази площ има урегулирани 11 имота, собственост на дружеството "София сити къмпани", чието създаване предизвика огромен скандал. Общинската фирма "Софийски имоти" използва момента между двата тура на местните избори през 2003 г., когато новоизбраният съвет още не беше сформиран, за да апортира 54 дка земи от парка в смесено дружество със "Слънчев бряг холдинг" и "Стара планина холд", свързвани с бившата силова групировка СИК. След безуспешни намерения на Столичната община да развали сделката през 2004 г. частните акционери в "София сити къмпани" продадоха дяловете си на офшорни компании, като "Софийски имоти" продължава да държи 34% в смесеното дружество.

Компаниите в забранителния списък ще сключват сделки със съгласие на АП
в. Дневник

Компаниите, които са включени в забранителния списък за приватизация и са в процес на преструктуриране, трябва да искат разрешение от Агенцията за приватизация за откриването на банкови гаранции, отдаването на активи под наем или учредяването на ипотека. Това предвиждат последните промени в Закона за приватизация, които влязоха в сила преди два месеца. Сред компаниите, включени в списъка, са НЕК, БДЖ, "Булгаргаз", "Кинтекс", ВиК-тата, които са със значение и за националната сигурност.

От следващата година заради сделките за продажба на електроенергия ден за ден НЕК например трябва да иска разрешение на Агенцията за приватизация за всяка сделка, тъй като от участниците в пазара се изискват и банкови гаранции. Според изпълнителния директор на АП Тодор Николов на базата на прогнозните изчисления на НЕК агенцията ще даде разрешение за откриването на банковите гаранции и ще се опита да създаде бързо работещ механизъм.

СДС сезира днес прокуратурата да провери "Софияленд"
в. Новинар

Прокуратурата да провери сделките с увеселителния парк "Софияленд". Това искане внасят днес общински съветници от СДС. Паркът е разположен в атрактивната местност Погребите върху 35 дка. Той ще бъде затворен на 16 октомври, като официалната версия е, че зимата е скъпо да се подържа. Според Светлин Нейнски - собственик на малък дял акции, паркът ще престане да съществува, защото кредиторът - Първа инвестиционна банка, вече е реалният собственик и търси купувач на земята. Според зам.-председателя на СДС - София и на общинския съвет Борислав Бориславов фалитът на парка е бил заложен още в началото. Той уточни, че промяна в предназначението на земята може да има с решение на общинарите.  

Три фирми искат панаира
в. Стандарт

Три фирми искат да вземат дял от "Международен панаир - Пловдив". Това съобщи шефът на дружеството Йордан Радев. Кандидатите са със 75 % участие на общината и 25 % - на частен инвеститор. Първото общинско дружество е съвместно с английския фонд "Чесфийлд партнърс". Собствениците му са Елиът Бърнет и Стюард Липтън, който е съветник на британското правителство по големи инфраструктурни проекти. Фондът предлага да построи многофункционална зала в Пловдив, а общината да участва с апорт на земя.

Второто дружество е съвместно с партньори от Люксембург. То е регистрирано като "Увеселителен парк" АД, а проектът му е да строи подобно съоръжение. 59% от дружеството държи люксембургската "Сентръл инвестмънт груп", 25% са на софийския Реи холдинг, а останалият дял е на общината. Още преди две години обаче между съдружниците имаше проблем и даже местният парламент обсъждаше вариант да изтегли акциите си.

Третото дружество е "Пълдин тур инвест". В него общината влиза с 16 къщи в Стария град и паркинга пред панаира. 25% са на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който ще инвестира 15 млн. лева в реконструкцията на сградите. "Пълдин тур инвест" най-вероятно ще бъде избрано и за панаира, твърдят запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още