IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще глобяват с по 5 хил. лв. за каране на мотопед в морските курорти

Смята се, че караните от деца мотопеди в комплексите са еднакво опасни както за каращите ги, така и за разхождащите се туристи

13:13 | 06.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ще глобяват с по 5 хил. лв. за каране на мотопед в морските курорти

Заповеди за забрана на дейността на шест фирми, които предлагат услуга отдаване под наем на мотопеди в туристическите комплекси по Черноморието ни, издаде Комисията по търговия и защита на потребителите. Това съобщи вчера в КК"Златни пясъци" председателят на комисията Дамян Лазаров по време на отчет на дейността на комисията.

Той допълни, че заповедта за спирането на тази опасна дейност е прецедент в България, но се основава на влезлия в сила на 10 юни тази година Закон за защита на потребителите, който регламентира за първи път изискване за безопасността на стоките и услугите.

От комисията смятат, че караните от деца мотопеди в комплексите са еднакво опасни както за каращите ги, така и за разхождащите се туристи. Това е така, защото няма обособени алеи за тях и по тази причина те се движат по пешеходните зони, което създава предпоставки за злополуки, тъй като максималната скорост, която развиват е 45 км/час.

Другото основание за спирането на опасната услуга е карането без каски и без предварителен писмен инструктаж за експлоатация към ползващите мотопеди и неизискването на документ за провоуправление.

Заповедта ще бъде обнародвана в "Държавен вестник", а минималната санкция за упражняване на опасната дейност ще бъде 5 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още