IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционен фонд насочва нови близо 100 млн. евро към Балканите

Болкън Аксешън Фонд планира допълнителни инвестиции в България и Румъния, както и в други страни от Югоизточна Европа

12:32 | 06.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиционен фонд насочва нови близо 100 млн. евро към Балканите

Болкън Аксешън Фонд (БАФ) успешно увеличи капитала си до 110 млн. евро, съобщиха от управляващата компания Болкън Аксешън Мениджмънт Къмпъни (БАМК). Първоначалните цели на фодна бяха да бъдат набрани до 75 млн. евро. Средствата ще бъдат инвестирани в Румъния, България и други страни от Югоизточна Европа, както и в избрани компании в Молдова и Украйна.

БАМК е основана през януари 2005 г. като съвместна инициатива между мениджърските екипи от Румънско-американския инвестиционен фонд (РАИФ) и Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ).

Първоначалният събран капитал беше в размер на 20 млн. евро, като водещите инвеститори са РАИФ, Германската корпорация за инвестиции и развитие (DEG) и Холандската корпорация за инвестиции и развитие (FMO).

За по-малко от 18 месеца след първоначалното набиране на капитал по-голямата част от тези средства (над 15 млн. евро) са вече инвестирани.

Инвестициите на БАФ включват: ДОМО - втората по големина румънска компания за търговия на дребно с електроуреди, Еди’с – водеща в Румъния компания за логистика и транспорт, Джет Файненс – най-голямата българска компания за потребителски кредити, и Би Ем Лизинг - българска лизингова компания, специализирана в предоставянето на лизинг за оборудване и недвижими имоти.

„Във всяка една от тези компании са инвестирани между 3 и 5 млн. евро“, уточниха за Investor.bg от фонда. Предстоящите инвестиции, които се реализират под различна форма (например дялово участие, кредит с опция за придобиване на дял и др.), ще бъдат по-големи, от порядъка на 10 млн. евро.

При настоящото второ набиране на капитал са привлечени нови 90 млн. евро, като общият брой на съществуващите и нови инвеститори е достигнал 19.

При това увеличение на капитала Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) се присъединиха към първоначалните водещи инвеститори, като инвестираха съответно 22 млн. евро и 10 млн. евро, уточниха от БАМК.

Не мисля, че хората осъзнават напълно колко бързо се консолидират индустриите, и най-вече - компаниите в този регион. Това е процес, който постоянно наблюдаваме при нашите настоящи партньори и компании, в които инвестираме. Смятаме, че именно в тази насока ще бъдат най-добрите възможности за водещите компании в региона през следващите няколко години”, заяви Томас Хигинс, управляващ съдружник в БАФ в България.

Интересът на БАФ е насочен към инвестиции във финансови услуги, търговия на дребно, логистика и дистрибуция, производство на потребителски стоки, информационни технологии и телекомуникации, здравеопазване, определени индустриални, медийни и други потребителски услуги.

БАМК има представителства в Букурещ, София и Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още