IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира Оргахим за нелоялна конкуренция със 7 хил. лв.

Производството е образувано по молба на Лакпром АД, Световрачане – конкурентен производител на латексова боя

16:33 | 04.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК санкционира Оргахим за нелоялна конкуренция със 7 хил. лв.
Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 7 хил. лв. на Оргахим АД - Русе за извършено нарушение по чл. 31, ал. 2, във връзка с чл. 30 от Закона за защита на конкуренцията.

Производството е образувано по молба на Лакпром АД, Световрачане – конкурентен производител на латексова боя за вътрешно боядисване.

През юли 2005 г. Оргахим разпространява рекламна брошура, в която са съпоставени вододисперсионна боя “Дисповит” – произведена от молителя, “Леко Интерин” – продукт на ответната страна и латексна боя – производство на Мегахим АД. Използваните параметри са покривност, белота и равномерност на филма.

Събраните доказателства от комисията сочат, че резултатите от представения сравнителен анализ не отговарят на действителните характеристики на продуктите. Нещо повече, ответната страна е инициирала и възложила анализа на трите основни марки латекс на Булгарконтрола АД, а не обратно, както се твърди в рекламната брошура.

КЗК счита, че действията на Оргахим АД противоречат на добросъвестната търговска практика и целят да увредят доброто име на Лакпром АД, като омаловажат качествата на предлаганата от него стока.

Според съобщение, публикувано от БФБ днес, Оргахим АД-Русе пуска на пазара четири нови смоли: Балкид 400 МК-70 МП, Балкид 590 МК-94 К, Балкид 750 МК-96 К и Балкид 820 МК- 96 К.

През миналия месец Оргахим АД-Русе пусна на пазара други пет нови продукта - Deko Professional гипсова шпакловка, Deko Professional фугираща смес на гипсова основа, Deko Professional фина гипсова шпакловка, Леко емайллак за цветни метали с ефект на "стара мед" и нисковискозна смола Балкид 720 МК-83 МТ.

От Оргахим вчера съобщиха, че е учредено търговско дружество в гр. Тбилиси, Грузия, на което е едноличен собственик. Преди това компанията учреди подобни дружества и в Белград и Торино, на които е едноличен собственик, както и в Украйна, където е съучредител с Поликолор ООД, Украйна.

По време на днешната търговска сесия бяха изтъргувани 468 броя от книжата на компанията на нива от 97,95 и 98 лв. за акция, което е нов исторически максимум по позицията.

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още