IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АП джироса временното удостоверение на CEZ за продажбата на ТЕЦ Варна

С това чешката компания придобива правото на собственост върху продадените акции и приватизационната процедура е приключена

18:39 | 02.10.06 г.
Богдан Маланюк, Амин Манекия и Тодор Николов. Снимка : АП
Богдан Маланюк, Амин Манекия и Тодор Николов. Снимка : АП

Агенцията за приватизация в качеството си на продавач джироса на CEZ a.s., Чехия временно удостоверение за 572 821 броя акции, представляващи 100% от капитала на “ТЕЦ Варна” ЕАД, след като купувачът изплати пълната цена по сделката, съобщиха от институцията.

С това чешката компания придобива правото на собственост върху продадените акции и приватизационната процедура е приключена.

Днес “Ситигруп”, която е доверителната банка по сделката, след получаване на уведомление за приключване, преведе покупната цена по сметка на Агенцията за приватизация. Това беше последното предварително условие, предхождащо прехвърлянето на 100% от акциите на ТЕЦ Варна на купувача - CEZ a.s., Чехия.

Временното удостоверение беше подписано от изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов, който благодари на екипите на ЧЕЗ, “Ситигруп” и агенцията за професионалната работа и изрази увереността си, че ползите за българското общество от сделката скоро ще бъдат почувствани, вследствие на опита, конкурентните цени и европейския мениджмънт, характерни за чешката компания.

От своя страна, Амин Манекия, управляващ директор на Ситигруп за България заяви, че финансовата институция се радва да е домакин на приключването на приватизацията на ТЕЦ Варна. “Ние се гордеем, че сме имали възможността да работим съвместно с българското правителство и ЧЕЗ и сме дали своя принос за успешното приключване на една от най-големите приватизационни сделки в България през 2006г.“, допълни той.

Богдан Маланюк, ръководител екип “Сливания и придобивания за Югоизточна Европа”, благодари на юридическия екип и CA- IB, които консултираха и структурираха сделката от страна на купувача, а също и на АП за отлично свършената работа и заяви, че тази сделка още веднъж потвърждава сериозните инвестиционни ангажименти на чешката компания в България.

Консултант по сделката от страна на Агенцията за приватизация беше “Credit Suisse First Boston” (Europe) Limited, Лондон. Експертите на международната банка работиха в консорциум с Linklaters Miculiti & Asociatii scpa, ”Ърнст и Янг България” ЕООД, София и адвокатска кантора “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”.

Според приватизационния договор купувачът придобива 100% от акциите на дружеството, като покупната цена е в размер на 206,004 млн. евро, или 359,63 евро на акция.

Купувачът се задължава да финансира увеличение на капитала на дружеството с 16%, чрез издаване на нови акции в размер на 99 879 680,27 евро, като се задължава да придобие собственост върху тях. За 53 800 броя акции от ТЕЦ Варна, са платени с непарични платежни средства.

Купувачът се задължава да запази основния предмет на дейност на дружеството за срок от три години, както и да не инициира или подкрепя доброволно прекратяване, ликвидация, сливане, вливане, разделяне, отделяне или други форми на преобразуване на дружеството.

По силата на договора CEZ се задължава да осигури дружеството да извършва дейността си в съответствие с издадените му лицензии, както и да поддържа разходите за труд във всяка от трите години след приключване, поне на равнището на разходите за труд, които дружеството е имало през годината, приключила на 31 декември 2005 г.

Последно, но не и маловажно - купувачът се задължава да спазва ограниченията за замърсяване на въздуха от големи горивни инсталации, както и да следи за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването.  

Председател на Борда на директорите на ТЕЦ Варна ще бъде 39-годишният Ян Вавера, съобщиха от чешката компания. Досега той е заемал длъжността директор Инвестиции в електроцентрали на CEZ Group в Чехия. На тази позиция Вавера е управлявал процесите по подготовка и осъществяване на инвестициите на CEZ Group в атомни, топлоелектрически и водноелектрически централи в Чехия.

От CEZ уточниха още, че според меморандум, подписан с Министерството на икономиката и енергетиката, се ангажират през следващите 4 години да инвестират още 40 милиона евро в енергийни проекти в България. Проектите ще бъдат в областта на възобновяемите енергийни източници – водноелектрически централи, изгаряне на биомаса или енергийна инфраструктура. 

CEZ Group вече присъства в България, след като закупи три електроразпределителни дружества в западната част на страната. В областта на дистрибуцията CEZ придоби също румънското разпределително дружество Electrica Olteniа, което доставя електроенергия на територия в директно съседство с региона на електроразпределенията в Западна България. В областта на производството CEZ Group придоби тази година две полски електроцентрали – ТЕЦ Elcho и ТЕЦ Skawina.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още