IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши концесиите на летища Варна и Бургас

„Възможността на концесионера за ценови злоупотреби с размера на летищните такси е малка предвид тяхното регулиране от държавата“, се казва с становището на КЗК

13:11 | 02.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши концесиите на летища Варна и Бургас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде одобрението си за договора на немско-българското дружество “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” за концесията на гражданските летища във Варна и Бургас, става ясно от съобщение на комисията.

Според регулаторния орган спецификите на дейността и наличието на единствен лиценз за летищен оператор налагат естествен монопол за всяка фирма, която стопанисва конкретните летища. Ето защо КЗК е приела, че господстващото положение не е основание за забрана на концентрацията.

Възможността на концесионера за ценови злоупотреби с размера на летищните такси е малка предвид тяхното регулиране от държавата“, се казва с становището на КЗК.

Що се отнася до наземното обслужване, направеният анализ е показал, че планираната сделка не е в състояние да промени съществено стопанските отношения между участниците на този пазар.

КЗК счита, че евентуалното засилване на господстващото положение на летищните предприятия няма да наруши ефективната конкуренция в сектора.

Очаква се още предстоящата концентрация да се отрази положително върху черноморския туризъм и качествено да подобри летищната инфраструктура.

След като през август ВАС потвърди, че Фрапорт и БМ Стар поемат 35-годишната концесия на морските летища, обединените в едно дружество компании обявиха планове за нов терминал на летището в Бургас с капацитет от 3,5 милиона пътници, или двойно повече от досега съществуващия. За развитието на двата аеропорта трябва да бъдат вложени общо 403 млн. евро. От тях 215 млн. евро са за летище Бургас, а 188 млн. евро – за летище Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още