IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 октомври

08:17 | 02.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 октомври

Икономист: Истинската власт в България принадлежи на двама бивши шефове на БКП

в. Дневник


Въпреки че икономиките им растат бързо - 7% в Румъния, 6% в България, двете са бедни и не са готови за ЕС. Г-н Станишев е известен като "момчето", защото истинската власт принадлежи не на премиера, а на двама шефове на неговата бивша комунистическа партия.

Подкупите в здравната система са нещо обикновено. На паспортното гише на аерогара София пише "Тук не се плаща" на три езика. Трима министри от една и съща партия в България са смятани за особено корумпирани. Чужденец с голяма инвестиция казва за един от тях: "Моят бизнес ще пропадне, ако неговото министерство не ми издаде разрешение. Адвокатът ми продължава да получава обаждания с предложения за "решаване" на проблема".

Продават и застрахователното дружество
в. Стандарт

Сега е ред на застрахователното дружество, твърдят запознати от бранша. Според тях за него наддаването ще е още по-жестоко. До момента се спрягат унгарската ОТП Банк, която игра и за трезора, и шеф-надзорничката на СИБанк Цветелина Бориславова. Не е ясно обаче дали тя ще играе чрез банката или чрез исландския фонд "Новатор файнанс България" на милиардера Тор Бьорголфсон.

Амбицията на покойния Емил Кюлев беше създаването на мощна българска финансова групировка. В последните години той я осъществи с покупката на Държавния застрахователен институт (ДЗИ), около който създаде няколко компании. Една от тях беше банката със същото име, в която се превърна предишният трезор на Кюлев - Росексимбанк. Преди това с неговото име и участие се свързваха БРИБанк (Българо-руската инвестиционна банка) и ТСБанк (предишна Туристспортбанк). Въпреки че от банката отричаха до последния момент, след неговата смърт продажбата й беше почти предизвестена.


Строеж на хотел разруши писта на Пампорово
в. Дневник

Строежът на най-новия комплекс на братята Диневи в Пампорово предизвика свличане на част от пистата "Снежанка" - "Студенец". Заради изкопните работи на комплекса "Гранд манастира", който е непосредствено до най-голямата писта в курорта, около 20 м от нея са се отцепили. От компанията-инвеститор заявиха, че са обещали на общинската администрация в Смолян до началото на зимния сезон да възстановят пистата. Тя минавала точно през парцела, на който в момента се изгражда комплексът.

Хаос с кредитните карти “Транскарт”
в. Сега

Притежателите на най-масовата българска кредитна карта "Транскарт" бяха неприятно изненадани вчера - те не можеха нито да пазаруват, нито да теглят пари в брой, нито да погасяват задълженията си за направени по-рано покупки. Причината за настъпилия хаос е, че от 0.00 часа на 1 октомври Пиреос банк блокира всички издадени от нея карти. Миналия месец от "Транскарт" предупредиха клиентите си, че след 1 ноември ще бъде сменена обслужващата банка. Затова всички трябваше да попълнят ново заявление и да получат друга карта. Според обяснението тогава до 1 ноември ще действат старите карти.

С 16 ст. по-евтино говорим с GSM от 2007 г.?
в. Новинар
 
С 16 ст. може да поевтинее минута разговор от фиксиран към мобилен телефон от 2007 г. и ще струва 42 ст., под натиска на Европейската комисия (ЕК). Сега потребителите плащат по 58 ст., когато говорят с GSM от домашния си телефон. Причината е, че МТел и ГлоБул искат по 42 ст. с ДДС от БТК и другите алтернативни телекоми за минута трафик към тяхната мрежа. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще наложи 30 ст. за минута трафик от фиксиран към мобилен телефон, съобщи зам.-председателят й Валентин Хараламбов. През лятото КРС само препоръча на МТел и ГлоБул да намалят цените на едро, но те не направиха нищо.

Правителственият самолет - спешно за продан
в. Сега

Единият от двата правителствени самолета - Ту 154 М, ще се продава спешно. Това предвижда единият от вариантите в нова стратегия за развитие на правителствения "Авиоотряд 28", съобщиха запознати. След 28 март 2007 г. този самолет, както и всички останали руски самолети и хеликоптери не могат повече да бъдат в регистъра на нито една българска авиокомпания, тъй като нямат типов сертификат, одобрен от европейската агенция за авиационна сигурност EASA. Тази дата е определена още през 2003 г., когато европейският регламент за типовите сертификати е приет и е даден 4 години гратисен срок за въвеждането му от страните членки. След влизането ни в ЕС на 1 януари 2007 г. България няма как да го избегне.

Станишев отчете 51 км нова магистрала
в. Сега

Премиерът Сергей Станишев и регионалният министър Асен Гагаузов откриха вчера новата отсечка от магистрала "Тракия" от Карнобат до Бургас. Четирилентовият участък е с дължина 35.2 км. С това пуснатите от началото на годината нови автомагистрални пътища стават 51 км, отчете премиерът. Той припомни, че в началото на активния туристически сезон бяха открити 16 км магистрален път в отсечката Оризово - Чирпан. Предстои да се пуснат в експлоатация още по около 20 км пътен участък по автомагистрали "Струма" и "Марица".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още