IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Eurobank EFG купува 74,26% от ДЗИ Банк АД за 157,76 млн. евро

Досега Eurobank беше представена у нас чрез Пощенска банка, с която ДЗИ Банк ще бъде обединена за създаването на третата най-голяма банка в България

16:46 | 29.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Eurobank EFG купува 74,26% от ДЗИ Банк АД за 157,76 млн. евро

Eurobank EFG постигна споразумение със ЗПАД “ДЗИ” и останалите акционери на ДЗИ Банк - България за придобиване на 74,26% от капитала на банката. Сумата на транзакцията ще бъде в размер на 157,76 млн. евро, от които 110 млн. евро в брой плюс 2 млн. броя акции на Eurobank EFG.

Основният пакет акции е притежание на застрахователното дружество “ДЗИ” АД - продавач пряко на 50,09% и косвено на допълнителни 9,80% чрез дъщерното си дружество “Галоуей България” ООД. “Ривиера” АД също участва в сделката, продавайки своя дял от 7,45% съответно от капитала на “ДЗИ Банк” АД. Остатъкът в пакета до 74,26% е допълнен от по-малки акционери в банката.

Купувач по сделката е гръцката и регионална банка Евробанк И Еф Джи (EFG Eurobank Ergasias SA), – с пазарна капитализация от 10 милиарда евро и активи от над 50 млрд. евро.

Eurobank EFG е вече представена в България посредством дъщерното си дружество Българска Пощенска Банка с мрежа от 143 клона и представителства в над 2000 пощенски станции.

Целта на Eurobank EFG е да обедини двете банки с оглед засилване на позициите си в бързо разрастващия се местен пазар. Обединеното дружество ще разполага с над 250 банкови клона и ще се превърне в третата по големина българска банка с пазарен дял, надхвърлящ 10% от общите активи, депозити и кредити на банковата система.

Постигнатата цена оценява “ДЗИ Банк” АД на 212 000 000 евро за 100 % от капитала, допълват от дружеството. ДЗИ Банк е средна по мащаб банка, листвана на Българската Фондова Борса, оперираща в 131 клона и 43 офиса с персонал от близо 1300 служители. Банката има силни позиции в сферите на корпоративното и търговското банкиране, привличането на депозити и картовите операции.

Към юни 2006г. ДЗИ Банк са разполага с 563 млн.евро общо активи, кредитен портфейл от 250 млн.евро и 477 млн.евро депозити. Банката е член на Финансовата група ДЗИ, концентрираща дейности в областите на общото застраховане, животозастраховането, здравното осигуряване, брокерските операции и недвижимите имоти.

Придобиването на ДЗИ Банк в България следва това на Universal Bank в Украйна, разкриването на собственна клонова мрежа в Полша и придобиването на Tekfenbank в Турция по-рано тази година. Това е в съответствие с анонсираната от групата Eurobank EFG стратегия за разрастване на нейната дейност в най-важните пазари на Югоизточна Европа.

Финансови консултанти на “ДЗИ” АД са инвестиционната банка Морган Стенли и българският инвестиционен посредник “Булброкърс” АД.

Окончателното приключване на транзакцията ще бъде в зависимост от получаването на съответните разрешения от регулативните органи в България, Гърция и Швейцария, като се очаква това да бъде факт до края на 2006 г.

Търговията с акциите на ТБ „ДЗИ Банк” АД и ЗПАД „ДЗИ” АД ще бъде подновена на 4 октомври, съобщи в четвъртък за Investor.bg Димана Ранкова, заместник-председател на КФН, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност”. 

Книжата на двете дружества не се търгуват от 20 септември след получаването на три предложения за закупуване на мажоритарния пакет акции на банката. Застрахователното дружество държи 50,09 на сто от капитала на ДЗИ Банк. 

 

Свързани компании:

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още