IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автогарата в Търговище – с европейски вид

Планът за тази реконструкция е готов още от 2003 година, но досега фирмата не е разполагала с достатъчно средства, за да я започне

15:13 | 29.09.06 г.
Автогарата в Търговище – с европейски вид

ВИП-чакалня, ресторант и търговски павилиони – това ще са новите придобивки на автогарата в Търговище. Тук тези дни започна мащабна реконструкция за първи път от съграждането й преди 40 години. След този ремонт сградата ще стане на три етажа. По предварителни разчети инвестицията е за над 100 хил. лева. Официалното откриване на новата автогара е предвидено за Нова година, съобщи управителят на фирма “Търговище Автотранспорт” Кольо Колев.

Планът за тази реконструкция е готов още от 2003 година, но досега фирмата не е разполагала с достатъчно средства, за да я започне. „Имахме и сериозни организационни проблеми“, казва Колев. След проведен търг ремонтът е възложен на търговищка строителна фирма.

Първата дейност, която сега се извършва на автогарата, е цялостна подмяна на хидроизолацията на покривната конструкция, която е на три различни нива. Основната реконструкция обаче е съсредоточена на приземния етаж на сградата. Там ще се помещават трите възобновени билетни гишета, както и три офиса на транспортни фирми. Разноцветна релефна мазилка ще покрива вътрешните стени. Очаква се до десетина дни да приключи и подмяната на досегашната дограма с алуминиева.

Предвидено е в новата автогара вече да има дори и лекарски кабинет, битов кът и бюфет. Вече е готов и проектът за рампа за достъп към автогарата на хора с увреждания.

Носещите вътрешни колони на автогарата са допълнително подсилени и укрепени. С около 100 кв.м. е разширена площта на втория етаж, който стои неизползваем повече от 10 години. Според техническия ръководител на обекта – инж. Съби Стоянов, проектът за реконструкция предвижда там да бъдат изградени няколко търговски павилиона, както и да заработи ресторант.

Мащабната реконструкция на автогарата предизвика големи коментари и слухове сред ползващите услугите на фирма “Търговище Автотранспорт”, която е основен превозвач на Община Търговище. Кольо Колев успокои клиентите си с това, че парите за инвестицията не идват от основната дейност на фирмата, а са от продажба на имот и от кредити. “Няма да увеличаваме стойността на билетите”, гарантира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още