IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преносимите мобилни номера ще свалят тарифите, но ще въведат и нова такса

Все още не е ясно какви ще са директните такси за потребителите, но такива вероятно ще има заради големите разходи на операторите за поддържане на трафика

14:10 | 28.09.06 г.
Преносимите мобилни номера ще свалят тарифите, но ще въведат и нова такса

Според експерти от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии (ЦПИКТ) въвеждането на преносимостта на мобилните номера е в полза на потребителите и развитието на пазара на мобилни комуникации в България, тъй като ще доведе до засилване на конкуренцията между операторите и в крайна сметка – до намаляване на крайните цени.

Въвеждането на преносимостта на номерата е задължение на България по присъединяването и към ЕС. Чрез нея българските потребители ще могат да се възползват от възможностите за смяна на мобилния си оператор при запазване на пълния номер, ползван до момента. Според председателя на ЦПИКТ Георги Димитров преносимостта на номерата спестява значителни неудобства на потребителя, който желае да смени мобилния си оператор, като избягване на разходи за информиране на познати и партньори, създаване на нови рекламни материали за компаниите и т.н.

Мобилните оператори сами определят таксите за пренос, сроковете за въвеждането на услугата (но не по-късно от 1 януари 2007 г.) и възможностите за техническо осъществяване в съответствие с местната регулаторна рамка.

Основното изискване на Европейската комисия, което се контролира от националните регулатори, според директива 2002/22/ЕС за универсалните услуги, е цените за свързване между операторите, относими към преносимостта на номерата, да са разходоориентирани, а директните такси, ако има такива, към абонатите да не действат демотивиращо за използването на такива услуги.

Експертът от ЦПИКТ Христо Нихризов представи два подхода за техническото осъществяване на преносимостта на номерата – краткосрочен и дългосрочен. Първият не изисква сериозни инвестиции, но се базира на значителни разходи за обслужване на трафика. При него обаждане към номер, който е пренесен при друг оператор, минава през даряващата мрежа, от която произлиза номерът.

Дългосрочният метод изисква значителни първоначални инвестиции за неговото въвеждане, но води до по-малки експлоатационни разходи. При него операторите създават и поддържат собствена или обща информационна мрежа за пренесените мобилните номера, като повикването се препраща директно към мрежата, без участието на даряващата мрежа. Според Функционалните спецификации на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) задължителният максимален срок за въвеждането на този метод е 1 януари 2008 година.

В българския Закон за далекосъобщенията и в проекта на Закона за електронните съобщения е предвидено въвеждането на преносимост по отношение на мобилните далекосъобщителни мрежи да започне от 1 януари 2007 г. Според експертите при добра воля на мобилните оператори услугата може да се въведе до края на годината.

В държавите от ЕС таксите за пренос на номер варират между 4 и 30 евро като във Финландия, Италия, Ирландия, Швеция и Испания не се събират такси от потребителите. Най-голям дял на пренесените номера е регистриран във Финландия – близо 1 млн., което възлиза на 21% от броя на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още