IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно повече румънци са били на море у нас това лято

Руските туристи са се увеличили с 25%; Варна предвижда своя кандидатура за комисар по туризма след приемането ни в ЕС

12:03 | 28.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Двойно повече румънци са били на море у нас това лято

Тази година се забелязва съществена промяна на туристическия пазар. Двойно се е увеличил броят на румънските туристи по българското Черноморие. Това съобщи доц. Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара, по време на открито заседание на Обществените съвети по туризъм и екология към Община Варна в сряда, Световния ден на туризма.

Доц. Нешков уточни, че данните за растежа са предварителни, като по-конкретни цифри ще могат да бъдат предоставени след края на туристическия сезон. По думите му месец септември се очертава като много силен за летния сезон тази година.

Освен това през октомври летище Варна ще обслужва още заявени чартъри, така че въпреки строителството, което забави старта на сезона тази година, от летището са поели ангажимент към допълнителните полети през следващия месец.

Повишил се е интересът към България като туристическа дестинация от страна на Ирландия, Русия, Украйна и Великобритания, а туристите от Германия са намалели, съобщи доц. Марин Нешков.

Руските туристи са с около 25% повече в сравнение с предходни години, а близо 200 000 скандинавци са предпочели да почиват у нас.

Нешков допълни, че с влизането ни в ЕС се очаква още по-голям инвеститорски интерес и повече туристи.

Да има определен и комисар по туризма след приемането ни в Европейския съюз, предложи доц. Марин Нешков, като настоя да се даде кандидатура и от Варна.

Идеята на общината за рекламиране на Варна като туристическа дестинация трябва да се изпълни с финансовата помощ на бизнеса“, каза още доц. Нешков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още