IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 септември

08:18 | 28.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 септември
Най-новата идея на БСП - по-нисък данък за бедните
в. Сега

БСП не се е отказала от намерението си да увеличи разликата в данъчното облагане за бедните и богатите българи, стана ясно вчера. След като предложението на социалистите за въвеждане на по-висок данък за богатите замря заради липса на коалиционна подкрепа, сега те искат да се намали налогът за по-бедните.

Предложението на председателя на парламентарната бюджетна комисия и депутат от левицата Петър Димитров е хората, които получават между 200 и 250 лв. на месец, да плащат 16% вместо сегашните 20% данък общ доход.
Данъчно облекчение е предвидено и за хората, които получават около и над средната работна заплата в България. За доходите между 250 и 600 лв. на месец ставката трябва да се смъкне с 2 пункта и да стане 20% вместо 22% в момента. За всички, които получават повече от 600 лв. на месец, ще се запази сегашното облагане от 24%.

Офисите ще са хитът на пазара на имоти през 2007 г.
в. Дневник

Цените на имотите при влизането на страната ни в Европейския съюз след по-малко от 100 дни няма да скочат драстично, както през миналите години. Очакването е за поскъпване средно с 20% през следващата година, а за 2008 г. ръстът да е от около 15%. Най-силно ефектът от влизането в ЕС ще се усети при офис площите. При жилищата ще се задълбочи диференцияцията, като ще продължат да растат цените само на луксозните обекти на топ места, с добра инфраструктура и качествено строителство. Това заявиха членовете на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), които следващия месец ще са домакини на европейския конгрес на Международната федерация за недвижими имоти (FIABCI).

Прокурор подаде оставка заради хотела на Самоковеца
в. Сега

Пореден гаф в прокуратурата по ключово дело срещу бос от подземния свят, редовно докладвано в Брюксел, излезе наяве вчера. Главният прокурор Борис Велчев поиска и получи оставката на Пламен Марков от Софийската окръжна прокуратура. Това стана, след като се разбра, че съпругата на Самоковеца, срещу която от 22 август 2006 г. има обвинение за контрабанда и пране на пари, е успяла да продаде на 5 септември хотел "Константин Палас" в Боровец на банкерката Петя Славова. "Хотелът е продаден за 4 млн. лева", каза адвокатът на Ангелина Димитрова - Цецка Вътова.

С 25% може да намалят парите от ЕС за земеделие догодина
в. Новинар

Европейският съюз може да намали с 25% преките плащания за земеделие от еврофондовете, ако нямаме акредитирана Разплащателната агенция (РА) до края на 2006 г., каза земеделският министър Нихат Кабил. Същото ще се случи и ако не са заснети обработваемите ниви и не им е направена ортофотокарта. Селските стопани ще трябва да разпознаят своите парцели върху тази карта, за да получат за тях помощи от еврофондовете. До момента има заснети 96%, като се очаква процесът да приключи до края на месец септември 2006 г. На карта са направени 68% от земеделските терени, а крайният срок за завършване на картите е 15 октомври тази година.

София продаде два блока за 17,2 млн. лв.
в. Дневник

Столичната община е продала два незавършени жилищни блока в Зона Б5 за 17,2 млн. лв., съобщиха от общината в сряда. Това е рекордна цена за обекти, продадени от общината, заяви кметът на София Бойко Борисов. Според него за всички продадени обекти на "Софийски имоти" кметството не е получило общо такава сума.

Продажбата на двете недостроени сгради е извършена от конкурсна комисия на Столичната община, а не през Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП). Първоначалната конкурсна цена е била 12,8 млн. лв., а документи за участие са подали три фирми. Конкурсът е спечелен от консорциум "Астулидис" ООД.

Новите автомобили поскъпват от 2007 г.
в. Новинар

Цената на автомобилите ще се повишава след 1 януари 2007 г. с присъединяването на България към Европейския съюз, заяви председателят на Съюза на вносителите на автомобили в България Стоян Желев пред агенция Фокус. Допустимата разлика между цените на една и съща марка коли при търговия на дребно в различните страни на общността е 5%, според изискванията на европейското законодателство.

До оскъпяване на колите ще доведат и по-високите изисквания към емисиите на вредни газове, двигателите, цялата хранителна, запалителна и изпускателна система на автомобила. Новите автомобили ще трябва да покриват емисионните стандарти Евро 4.

"Нова Плама" дължи 47 млн. лв. данъци на АДВ
в. Дневник

Тримата синдици на плевенската рафинерия "Нова Плама" АД - Веселин Банков, Цветан Банков и Валентин Георгиев, представиха във вторник в търговското отделение на Окръжния съд в Плевен списъкът с кредиторите на дружеството. Най-големи са приетите вземанията към Агенцията за държавни вземания. Дружеството дължи 47.205 млн. лв. за данъци и такси, съобщи съдия Силвия Кръстева. Приети са и претенциите на "Булгаргаз" ЕАД за 3.846 млн. лв. и на НЕК за 91.274 млн. лв. В списъка от 142 страници са и вземанията на 971 бивши служители на рафинерията.

Списъкът беше обявен в последния брой на Държавен вестник. Подробна информация обаче може да се намери само в деловодството на съда, тъй като плевенският съд няма толкова голямо табло, на което да се поберат всички страници, добави съдия Кръстева. Списъкът подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред съда по несъстоятелността.

Дават 4 млрд. за панелките до 2020 г.
в. Стандарт

Държавата ще отдели 4,15 млрд. лв. за санирането на панелните жилища у нас до 2020 г. Това съобщи вчера в Хасково изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков. Освен сумата за саниране на панелките в държавния бюджет ще бъдат заложени и 2 млн. лв. за обследване на сгради в страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още