В момента цената на белия хляб е 92-94 стотинки за килограм. Преди месец тя е била 90 стотинки. С около 5-6 стотинки по-евтино се продава килограм хляб от типа "Добруджа".
В цялата страна се наблюдава плавен и непрекъснат растеж на цената на най-продавания хляб с около 2-3 стотинки на килограм и в рамките на една година тя ще премине един лев, алармираха хлебопроизводителите. Според тях цените на хляба у нас гонят европейските.
Причините са много, като една от основните е не толкова суровината, колкото въвеждането на различни изисквания и стандарти в производството и необходимостта от увеличаване на заплатите на заетите в сектора.
Въвеждането на нови системи за безопасност на храните ще доведе до затваряне на много малки фирми, които нямат възможност да обслужват кредити, казаха още хлебопроизводителите.
Според тях в рамките на една година около половината от фирмите в бранша ще спрат дейността си. За последните 20 дни в София са затворени девет фурни.
В момента в бранша са заети близо 120 хиляди души. Заради ниското заплащане в хлебопроизводството има недостиг на работна ръка. Средната заплата е 280-300 лева, казаха още от асоциацията.
Особено трудно е да се задържи квалифицираният персонал и не се изключва възможността да се наложи внос на квалифицирани работници от чужбина.
По данни на асоциацията сивият сектор в хлебопроизводството в България в момента е около 60 процента, което се дължи на липсата на достатъчен контрол, твърдят хлебопроизводителите.
Според тях засиленият контрол след членството на България в ЕС ще свие сивия сектор и ще подобри условията за тези, които искат да спазват правилата.