IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Публичното предлагане на Адванс Източна Европа стартира на 4 октомври

75 на сто от активите на фонда ще се инвестират в компании от основните борсови индекси на България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Русия и Украйна

15:39 | 26.09.06 г.
Публичното предлагане на Адванс Източна Европа стартира на 4 октомври

Публичното предлагане на дяловете на Договорен фонд "Адванс Източна Европа" ще започне на 4 октомври (сряда), съобщиха от Управляващо дружество "Карол Капитал Мениджмънт" ЕАД.

При нормални условия новият фонд ще инвестира над 75% от активите си в акции на големи компании, включени в основните борсови индекси на България (SOFIX), Румъния (BET), Сърбия (BELEX-15), Хърватска (CROBEX), Русия (MICEX и RTS) и Украйна (PFTS). Ако пазарните условия се променят, Адванс Източна Европа може да инвестира и на пазари като Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина и други.

Около 10% от активите се очаква да бъдат инвестирани в акции, които не участват в основните борсови индекси, посочени по-горе, но които притежават потенциал за дългосрочен растеж, а около 15% от активите на фонда се очаква да се държат в пари в брой или в инструменти на паричния пазар с оглед осигуряване на ликвидност.

Инвестиционната философия на фонда включва инвестиране в големи компании, чиито продукти и услуги заемат голям пазарен дял в съответния отрасъл и притежават възможността да запазят или увеличат своя пазарен дял и печалба в бъдеще.

При определяне на теглата на акциите в портфейла на фонда от всеки пазарен индекс, управляващото дружество ще използва финансовия подход, при който първоначално се стартира с теглата на акциите в съответния борсов индекс и след това ще ги променя според очакванията за представянето на акциите в средносрочен и дългосрочен план. При нормални условия се очаква фондът да притежава поне 30 различни акции.

Според управляващото дружество фондът е подходящ за инвеститори, които търсят висока доходност в дългосрочен период, но които същевременно са готови да поемат риска от съществени краткосрочни колебания на цената. Дружеството препоръчва хоризонт на инвестиране от 5 до 8 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още