IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: Надвнесените суми от Химимпорт се връщат на борсата

До 10 октомври се очаква регистрацията на емисията в Централен депозитар, а към 31 октомври и въвеждането им за търговия

14:48 | 23.09.06 г.
Брокери: Надвнесените суми от Химимпорт се връщат на борсата
В четвъртък (21 септември) стана ясно, че сумата, която е постъпила по набирателната сметка на Химимпорт от публичното предлагане, е над 111 млн. лв. През следващата седмица надвнесените суми ще бъдат възстановени на инвеститорите, а очакваните дати на регистрация на акциите в Централен депозитар и въвеждането им за търговия на Българска фондова борса са съответно 10 и 31 октомври 2006 г.

Набраната сума от IPO-то, която е в размер на 44,103 млн. лв., ще се използва за заплащане на стойността на новите акции от капитала на Централна кооперативна банка, както и за създаване на животозастрахователно, здравноосигурително дружество и взаимни фондове. Простата сметка показва, че надвнесените суми са на стойност 67 млн. лв.

Дали сумата ще се върне обратно на Българска фондова борса и какво можем да очакваме от следващите търговски сесии? Тези въпроси зададохме на трима брокери. Ето и техните отговори.

Станимир Съръстов, ИП МакКап Брокерс АД

Очaквaм знaчителнa чaст от върнaтия ресурс дa бъде отново инвестирaна нa БФБ-София, което ще зaсили нaтискa към повишaвaне нa цените. Нaй-осезaемо товa ще се усети при позициите, които бяхa позaбрaвени от учaстниците нa пaзaрa при покaчвaнето през лятото. Към достa от тях, кaто нaпример Топливо АД, интересът се покaчи още през отминaлaтa седмицa. Кaто цяло очaквaм ново повишение нa пaзaрa покрaй стaртирaнето нa търговиятa с книжaтa нa Химимпорт, след което вероятосттa зa по-дълбокa корекция ще се зaсили.”

Десислава Петкова, КД Секюритис

През следващите седмици очаквам интересна и раздвижена търговия. Една от предпоставките за това, но в никакъв случай водещата, е докладът на еврокомисията. Това съвпада с едно друго важно събитие за нашия пазар - връщането на надвнесените суми за IPO-то на Химимпорт. Пред всички участници на пазара обаче стои въпросът - кога точно ще получат надвнесените от тях суми и дали за всички ще стане едновременно. Срокът, официално обявен на сайта на ЦКБ, по графика на първичното публично предлагане на акциите от увеличението на капитала на "Химимпорт" АД, е до 27 септември, но всеки се надява да попадне в списъка на тези, които ще имат парите още на 25 септември. Най-смелите могат да започнат покупки на "зелено" още в понеделник, но очаквам 26 септември да е много по-активен ден, естествено носейки известна доза риск за брокерите, в случай на закъснения при постъпването на плащанията. Освен свободният паричен ресурс, който чакаме да се върне на пазара, предстои и приключването на трето тримесечие от календарната година, със залегналите в него положителните очаквания за финансовите отчети. Освен това, в началото на ноември са и обявените срокове за обратно изкупуване по репо-сделки, сключени през изминалите няколко седмици, вероятно с цел осигуряване на паричен ресурс за IPO-то на Химимпорт. Според мен, за всички е ясно, че лятната летаргия на пазара е отминала и ни предстоят седмици с динамичен пазар и интересна борсова търговия.”

Борислав Ников, Банка Пиреос България АД

Твърде вероятно е парите, които бяха изкарани от други позиции с цел участие в IPO-то на Химимпорт, да бъдат насочени отново към тези позиции. Това би довело до връщане на нивата от края на август по повечето от тях. При подаването на заявките обаче имаше и много нови за пазара пари и въпросът е колко от тях ще се върнат обратно извън него. Именно от това зависи какви ще бъдат нивата на цените в следващите седмици, защото както видяхме, спадът от освобождаването на пари беше в рамките на 10-15% и е нормално поне част от него да бъде възстановен само от частичното връщане към старите позиции. Не малко участници на пазара купуваха през последните седмици с цел да спечелят от ниските цени при засилените продажби и впоследствие евентуално да продадат при очакваното връщане на парите към продаваните позиции. Това смекчи падането на цените през миналите дни, но ще намали ефекта от евентуалните покупки през следващите. Всичко зависи от това колко и как новите за пазара на акции пари ще бъдат инвестирани през идващите дни.”

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още