IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват инвестираните в Пампорово пари

Разпоредена е проверка за произхода на средствата, с които се изграждат туристическите обекти в курорта

13:13 | 23.09.06 г.
Проверяват инвестираните в Пампорово пари
Прокуратурата внесе 30 обвинителни акта за пране на пари през последните 30 дни, обяви в Смолян заместник-главният прокурор Христо Манчев, цитиран от Dnes.bg.

По думите на министъра на вътрешните работи Румен Петков едно от повдигнатите обвинения от прокуратурата е резултат от съвместна реализация на службите на МВР и колегите им от ФБР.

Вътрешният министър и заместник главният прокурор взеха участие в работна среща с областния управител Петър Фиданов, директора на Областна дирекция „Полиция“ ген. Никола Михайлов, кмета на Смолян Дора Янкова, представители на ръководствата на окръжния съд, окръжната прокуратура, окръжната следствена служба, териториалната дирекция на НАП.

Министър Петков съобщи, че окръжният прокурор на Смолян Димчо Георгиев е разпоредил проверка за произхода на средствата, с които се изграждат туристическите обекти в Пампорово.

Подобни действия са част от мерките за гарантиране на хигиената в инвестиционния процес, обясни министър Петков.

Трябва да е съвършено ясно, че борбата с корупцията и с прането на пари са необходимост преди всичко на българската държава и след това е въпрос, който се поставя от нашите европейски партньори, добави той.

По негови думи до средата на ноември в МВР ще има оперативно съвещание с областните полицейски директори, на чиято територия има сериозно развитие на туризма.

Ако при проверките в Пампорово има данни за престъпления, ще се образуват досъдебни производства и ще се пристъпи към отнемане на тези пари, които са придобити по незаконен начин, прогнозира Димчо Георгиев.

Заради бурното развитие на туристическия комплекс в Пампорово ще се търси решение за изграждане на районно полицейско управление в курорта, за да се създаде сигурност в туристите и да се облекчи работата на областната дирекция на полицията, допълни Петков.

Той се ангажира министерството да отпусне допълнителни щатни бройки и да осигури с техника новото управление, очаквайки съдействие и от собствениците на туристическите обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още