IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предвиждат поскъпване на природния газ с 1,75% за четвъртото тримесечие

Не се очаква новата цена на природния газ да доведе до промяна в цените на топлофикационните дружества

13:24 | 21.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат поскъпване на природния газ с 1,75% за четвъртото тримесечие

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще предложи повишение на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2006 година с 1,75%, обявиха от комисията.

На открито заседание на 26 септември ДКЕВР ще разгледа доклада на работната група по искането на Булгаргаз за увеличение на цената на природния газ при продажба от обществения доставчик на обществени снабдители и непривилигировани потребители.

В заявлението си за промяна на цените Булгаргаз предлага увеличение на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2006 година с 19,92 лв. на 1000 куб.м., или ръст от 6,57% спрямо предходното тримесечие. Като мотив за поисканата корекция от дружеството посочват увеличението на цените на природния газ на международните пазари и очакваното потребление на природен газ.

След анализ на данните и прогнозите за потребление, представени от Булгаргаз, от ДКЕВР предлагат покачването да е с 1,75%, или от 302,95 лв./1000 м3 (без ДДС) на 308,24 лв./1000 м3 (без ДДС).

Ако така предложената от комисията актуализация бъде одобрена, не се очаква новата цена на природния газ да доведе до промяна в цените на топлофикационните дружества”, заяви проф. Константин Шушулов, председател на ДКЕВР. Той припомни, че техните разходи бяха актуализирани през юли съобразно цената на природния газ за съответното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още