IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се стокообменът ни с Италия да надхвърли 3 млрд. евро през 2007 г.

Прави впечатление засилването на българския износ в сектори като мебелната промишленост и машиностроенето

14:32 | 20.09.06 г.
Очаква се стокообменът ни с Италия да надхвърли 3 млрд. евро през 2007 г.
Общата стойност на стокообмена между Италия и България се очаква да надхвърли 3 млрд. евро през 2007 г., а прогнозите за тази година са той да възлезе на 2,8 - 2,9 млрд. евро, заяви за Investor.bg директорът на Италианския институт за външна търговия в София Джовани Саки.

Допълнителен тласък в увеличаването на търговските взаимоотношения между двете страни ще даде либерализацията на транспортния сектор след планираното присъединяване на България към ЕС, тъй като вече няма да има ограничения за разрешителните за транспорт“, поясни Саки и добави, че засилването на българския износ в сектори като мебелната промишленост и машиностроенето прави впечатление.

По думите на Саки, който участва в пресконференция по повод официалното италианско участие на 62-то издание на есенния Международен технически панаир в Пловдив, темповете на износа на стоки и услуги от България към Италия през първото шестмесечие на настоящата година се забавят основно заради металургичния сектор, тъй като металургичният комбинат Кремиковци загърбва традиционните си италиански партньори.

Общият брой на италианските фирми-изложители на тазгодишния Международен технически панаир в Пловдив ще достигне 439 спрямо 374 през 2005 година. Според Джовани Саки общото международно участие на панаира наброява 3500 фирми.

Колективното участие на Италия на панаира обединява производители, които са представители на водещи сектори на италианската икономика като машиностроене, електроника и електротехника, строителство и химия. Общо шест италиански компании от телекомуникационния сектор ще присъстват на панаира и ще представят телекомуникационни съоръжения и информационни приложения.

На Международния технически панаир ще присъстват и представители на италианските медии, които ще отразяват италианското участие.

На 26 септември ще има представяне на специализираното изложение за земекопна и строителна техника Самотер, а на 27 септември Италианската търговска камара в България организира семинар на тема „Европейските структурни фондове – възможности за българските фирми, опитът на Италия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още