IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БТПП представи водещите фирми и холдинги в класацията Топ 100 - 2006

Класирането се извършва за осма поредна година, като използваните критерии се базират на икономическите показатели на участващите фирми за 2005 година

14:47 | 20.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
По думите на председателя на БТПП Божидар Божинов това е една от малкото обективни класации на фирмите в страната. Снимка: БТПП
По думите на председателя на БТПП Божидар Божинов това е една от малкото обективни класации на фирмите в страната. Снимка: БТПП
Българската Търговско-Промишлена Палата представи класацията Топ 100 за 2006 на фирмите и холдингите в България на пресконференция днес. Класирането се извършва за осма поредна година, като използваните критерии се базират на икономическите показатели на участващите фирми за 2005 година.

Класацията е разделена на пет независими една от друга подгрупи, в които комапниите са подредени по различни показатели – приходи от продажби, финансова рентабилност (печалба спрямо собствен капитал), икономическа ефективност (печалба спрямо активи), водещи 50 холдинга и икономически групи с най-висока консолидирана печалба за 2005 и водещи 10 фирми във всеки от шестте района на планиране в страната.

Това е една от малкото обективни класации на фирмите в страната, в която не се използва нито един субективен фактор. Използваните критерии са безпристрастни, прилагани и в световни класации като тези на Forbes и Fortune. Класацията се разпространява в над 200 търговско-промишлени палати в света, както и на всички международни форуми, в които участва България“, заяви председателят на БТПП Божидар Божинов.

Първите две места по приходи от продажби за 2005 година заемат Национална електрическа компания ЕАД и Българска телекомуникационна компания АД съответно с годишни постъпления от 2,39 млрд. лв. и 1,01 млрд. лв. Водещата позиция по изменение на приходите спрямо 2004 година е за Глаксосмитклайн ЕООД, чиито продажби нарастват близо 80 пъти на годишна база.

На първо място в класирането по показателя „печалба на 100 лв. приходи“ се нареди Дружба стъкларски заводи АД с финансов резултат от 51,10 лв. на 100 лв. продажби, следвано от Болкан нюз корпорейшън ЕАД, собственик на телевизия bTV, с печалба от 44,23 лв. на 100 лв. приходи. Сред водещите 100 компании по приходи от продажби най-висока печалба на 100 лв. активи за 2005 година отчита Пловдив БТ (76,80 лв.).

В класациите за финансова рентабилност и икономическа ефективност се нареждат и редица представители на малкия и среден бизнес, като първото място заема Агромениджмънт АД. Водещите холдинги според реализираната консолидирана печалба за миналата година са Булгаргаз ЕАД (111,66 млн. лв.) и Индустриален холдинг България АД (29,9 млн. лв.).

В класацията по райони на планиране първите места бяха съответно за Крос ООД в Северозападен район (25,5 млн. лв. приходи), Идеал стандарт – Видима АД в Северен-централен район (197,8 млн. лв.), Параходство Български морски флот АД в Североизточен район (393,95 млн. лв.), Национална електрическа компания АД за Югозападна България (2,39 млрд. лв.), ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД в Южен-централен район (362,77 млн. лв.) и Нафта-трейдинг АД в Югоизточен район с 437 млн. лв.

Според данните на Българска Търговско-Промишлена Палата, участниците в класацията Топ 100 – 2006 представляват 55,23% от брутния вътрешен продукт на страната за миналата година, при дял от 44,48% за 2004 г. и 34,15% за 2003 г. Средният ръст на приходите от продажби на участващите е 30,7 на сто на годишна база при 14,23% общо за страната, като приходите на представените в Топ 100 фирми възлизат общо на 13,93 млрд. лв., или 14% от всички реализирани продажби в страната за миналата година.

Дялът на членовете на БТПП, класирали се в ТОП 100 - 2006, е 89% при 82,3% за миналата година, като ръстът на печалбата на нашите членове е средно 30% на годишна база спрямо 4,2% за останалите участници в класирането. Този факт ясно показва предимствата на членството в БТПП, особено за малките и средните фирми, които нямат възможност да се снабдят със собствени информационни канали“, заяви Божидар Божинов.

От представените данни се вижда ясно, че фирмите които работят добре и разполагат с качествени технологии и мениджмънт ще продължат да се развиват в положителна посока и занапред с много по-високи темпове от останалите. Класацията е отворена не само за членовете на БТПП, но и за всички фирми в страната, които желаят да бъдат представени. Основната ни цел е да дадем положителен пример, чрез популяризирането и поощряването на печелившите компании в България“, добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още