IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ ни призова към предпазливост и ограничения

Според фонда се налага продължаване на усилията за поддържане на устойчива фискална позиция и макроикономическо равновесие

12:06 | 20.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ ни призова към предпазливост и ограничения

Международният валутен фонд (МВФ) е удовлетворен от доброто финансово изпълнение на програмата ни с фонда до момента, като на българското правителство се препоръчва да продължи предпазливата фискална политика, както и рестрикциите по линия на разходите.

Това става ясно от съобщение на Министерство на финансите след приключилото работно посещение на финансовия министър Пламен Орешарски в Сингапур на Годишните срещи на Бордовете на гуверньорите на Групата на Световната банка и МВФ.

Независимо от добрите показатели за икономическия растеж (6,6% за второто тримесечие на годината), сравнително ниския ръст на инфлацията (2,2% от началото на годината) и високия ръст на преките чуждестранни инвестиции (1,6 млрд. евро от началото на годината), от МВФ обърнаха внимание на средносрочните рискове за макроикономическата стабилност на страната, произтичащи от високия дефицит по текущата сметка и нарасналото равнище на частния дълг.

Това налага продължаване на усилията за поддържане на устойчива фискална позиция и макроикономическо равновесие, препоръчаха представителите на фонда.

По време на среща с подуправителя на БНБ Димитър Костов са обсъдени рестрикциите и техниката на тяхното отслабване като допълнителен фактор, изискващ фискално противодействие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още