IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма: Тенденциозно вредят на имиджа и интересите на акционерите ни

Въпреки възраженията си компанията ще изтегли максимално бързо наличните количества от двете партиди Nivalin

18:10 | 19.09.06 г.
Софарма: Тенденциозно вредят на имиджа и интересите на акционерите ни
Съветът на директорите на Софарма АД възложи на изпълнителния директор на дружеството да сезира главния прокурор на Република България и Комисията за финансов надзор за системно и тенденциозно увреждане на интересите на акционерите на групата, втората по големина публична компания в България, от страна на длъжностни лица от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), съобщиха от Софарма.

Решението на съвета е въз основа на оповестената вчера заповед на ИАЛ за изтегляне на две партиди от лекарството Nivalin. Вчера за втори път в рамките на по-малко от три месеца в нарушение на действащото законодателство ИАЛ оповести публично неверни твърдения за безопасността на лекарства на Софарма, заявиха от дружеството.

Фармацевтичната компания обяви, че посочените партиди са качествени и абсолютно безопасни за здравето на българските пациенти. Двете конкретни партиди Nivalin са произведени съгласно изискванията на валидна спецификация, одобрена от ИАЛ, и са напълно безвредни.

Въпреки своите възражения обаче Софарма ще направи всичко необходимо, за да изтегли максимално бързо наличните количества от двете партиди, съгласно разпорежданията на ИАЛ.

Nivalin се използва за лечение на неврологични заболявания, в областта на анестезиологията и реанимацията, физиотерапията и при болестта на Алцхаймер.

Ампулният завод на Софарма произвежда 80 млн. броя ампули годишно и има 64 регистрации за продажби в рамките на Европейския съюз. В него са вложени 12 млн. лв. През тази година за удвояването на капацитета му са поръчани машини и съоръжения на стойност над 3 млн. евро.

Ампулният завод има европейски сертификат за качество от месец октомври 2004 г. Продажбите на ампулни форми формират 20% от продажбите на заводите на Софарма.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още