IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Alcoa стъпва в България с инвестиция от 30 млн. долара в Стара Загора

Продукцията ще се изнася за Европа и Близкия Изток, но същевременно ще се задоволяват и нуждите на местния пазар

17:56 | 19.09.06 г.
Alcoa стъпва в България с инвестиция от 30 млн. долара в Стара Загора

Най-голямата алуминиева компания в света Alcoa Inc, чрез своето подразделение Alcoa Packaging, открива завод за производство на опаковки от фолио за домакинствата, съобщиха за Investor.bg от Алкоа Пекиджинг-България.

Инвестицията на американската компания е на обща стойност 30 млн. долара като Алкоа Пекиджинг България е изградена на мястото на изоставени и занемарени сгради на ДЗУ в Стара Загора. Общо 200 работни места са открити в новия завод, като компанията планира в бъдеще да открие нови производствени линии.

Ефектът за местната икономика се състои в това, че Алкоа Пекиджинг-България работеше предимно с български компании при изграждането на завода, като наши доставчици в бъдеще ще са също български фирми“, заяви Хари Фолбър от Алкоа Пекиджинг-България.

Продукцията ще се изнася за европейските пазари и за тези в Близкия Изток, но същевременно ще се задоволяват нуждите и на местния пазар.

Избрахме България, защото е добър логистичен център за дистрибуция на продуктите на Alcoa към Европа и Средния Изток. Освен това България, и по-специално Стара Загора, имат мотивирана работна ръка и благоприятен бизнес климат за растеж“, сподели Фолбър.

България е 45-тата държава извън САЩ, в която Alcoa навлиза и установява свое производство.

Американската компания има печалба за второто тримесечие на тази година в размер на 744 млн. долара, което представлява увеличение от 62% на годишна база, дължащо се на повишението в цените на алуминия и силното му търсене в световен мащаб. Приходите на групата за периода са се увеличили с 19% до 7,96 млрд. долара.

Компанията обслужва нуждите на автомобилната индустрия, строителството, инженеринга, авиацията, опаковането на стоки и др. Служителите на Alcoa в световен мащаб са 129 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още