IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словашка компания ще участва в аукциона за продажбата на Юрий Гагарин –БТ

Графобал България присъства у нас от 2000 г. след закупуването на мажоритарен дял от производителя на опаковки Адут Хаджи Димитър

15:06 | 19.09.06 г.
Словашка компания ще участва в аукциона за продажбата на Юрий Гагарин –БТ

Словашкото акционерно дружество Графобал проявява стратегически инвеститорски интерес към приватизацията на Юрий Гагарин – БТ и възнамерява да участва в аукциона за продажбата на държавния капитал от дружеството, съобщиха от компанията за Investor.bg.

Словашката компания присъства на българския пазар от 2000 г. след закупуването на мажоритарния дял от акциите на производителя на опаковки “Адут Хаджи Димитър” АД, град Своге. През 2001 г. Графобал преименува дружеството в Графобал България АД, под което име фабриката извършва дейността си днес. В случай че придобие дял от Юрий Гагарин – БТ, компанията има дългосрочни намерения за развитието й.

Стратегията за публично предлагане на 80,57% от Пловдив Юрий Гагарин-БТ АД предвижда продажба чрез смесен закрит аукцион, като за мажоритарния пакет от 67% ще се въвеждат оферти само за цялото количество при лимитирана минимална цена от 33,51 лв. за брой, а за миноритарния дял от 13,57% цената ще е 31,16 лв., като оферти ще могат да се въвеждат дори и за една акция.

Днес мениджърски екип на Графобал България посети Юрий Гагарин – БТ в гр. Пловдив, за да получи допълнителна информация за дружеството.

Основната дейност на Графобал България, и като цяло на Графобал, включва производство на опаковки от хартия и картон, каширани с микровелпапе или велпапе, сгъваеми боксове с до шестпунктово лепене.

Дружеството разполага с две производствени линии. В инвестиционния план на дружеството за 2006 г. е предвидено закупуването на шестцветна печатна машина със секция за дисперсионен лак и секция за УВ лак, както и СТР експонатор.

Графобал АД, част от холдинга Grafobal Group, е лидер в производството на опаковки и престижна полиграфия и разполага със седем производствени предприятия в областта на полиграфията и опаковките в пет държави в Централна и Източна Европа, както и отделно със свои търговски представителства в региона.

В Графобал АД влизат Графобал Слани (Чехия), Графобал Вилнюс (Литва), Графобал България, Графобал Дон (Ростов, Русия), както и полиграфическите комбинати ADUT plus (Скалица, Словакия) и Принт Пресов (Пресов, Словакия). Търговските представителства на компанията са в Ходонин (Чехия), Будапеща (Румъния), Ростов (Русия), Варшава (Полша), Пресов и Скалица (Словакия).

През 2005 г. 45,4% от производството на акционерното дружество е продадено в Словакия, а общо 44,3% - в други държави от Централна и Източна Европа, освен Чехия, която е с 10,3% дял. Опаковъчните кутии държат най-голям дял от продажбите на компанията, разпределени по асортименти – 56%.

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още