IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцките Eurobank и Alpha Bank допълниха списъка с кандидати за ДЗИ Банк

Крайният срок за подаване на оферти за банката изтича на 22 септември, като според анализатори цената може да достигне 150 млн. евро

11:16 | 19.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцките Eurobank и Alpha Bank допълниха списъка с кандидати за ДЗИ Банк

След като преди около месец стана ясно, че ДЗИ Банк е привлякла интереса на унгарската ОТП, която е собственик на Банка ДСК, сега вече има и нови кандидати за българската финансова институция.

Според гръцкия финансов ежедневник Imerisia гръцките EFG Eurobank и Alpha Bank също искат да станат собственици на ДЗИ Банк.

Крайният срок за подаване на оферти за банката изтича на 22 септември, като според анализатори цената може да достигне 150 млн. евро, посочва изданието.

Сред другите заинтересовани за закупуването на ДЗИ Банк са белгийската KBC Bank и австрийската Volksbank.

ДЗИ Банк разполага с 21 клона в страната и с активи на стойност 1.1 млрд. лева към края на първите шест месеца на 2006 г., което я класира на 11-то място на българския банков пазар.

Печалбата на финансовата институция за първото полугодие на настоящата година възлиза на 814 хил. лева.

Интересът на гръцките банки става реалност на фона на желанието им да разширяват бизнеса си на родния банков пазар. Към края на миналата година Alpha Bank разполага с 15 клона в страната, като планира броят им да нарасне до 90 към края на 2008 година.

Според плановете на банката поставената цел е увеличаване на пазарния дял на банковия сектор в България до 3% от настоящия 1%.

Значителен интерес към разширяването на бизнеса си у нас проявява и Eurobank, като тя има вече значително представяне на банковия сегмент посредством Пощенска Банка. Последната е сериозно представена на родния пазар, като разполага с общо 142 клона към края на 2005 година, чиито брой се очаква да нарасне до 150 до края на годината. В същото време банката разполага и със значителен дял от пазара на кредити, който възлиза на 8-8.5% от общите кредити.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още