IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 септември

08:16 | 19.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 септември
Пак откриха некачествено лекарство в аптеките
в. Сега

За трети път само за три месеца Изпълнителната агенция по лекарствата откри нередовни медикаменти в аптеките. Вчера тя нареди незабавно да бъдат изтеглени от търговските складове, аптеките и болниците ампули нивалин. Ампулите са произведени от "Софарма", съобщи здравното министерство. През лятото бяха открити 5 партиди с фалшификати, които имитираха продукция на "Софарма".

"В нивалин, произведен през 2004 г., се е оказало, че има повече примеси, отколкото е разрешено за производство. Това значи, че лекарството няма ефекта, който му се приписва", обясни директорът на агенцията по лекарствата Емил Христов.

БСП умува 10 или 12% корпоративен данък
в. Новинар

БСП все още не е решила дали да поиска намаление на данък печалба с 3 или с 5 пункта. Това стана ясно след изказване на зам.-министъра на финансите Георги Кадиев по Нова телевизия. В момента корпоративният налог е 15%. Някои депутати от левицата настояват той да падне до 10%. Според изчисленията от това хазната ще загуби между 120 и 300 млн. лв.

Летище София отваря с риск таванът пак да падне
в. Сега

Летище София е готово и вероятно експлоатацията му ще започне, без да се оправи падналият окачен таван. Това стана ясно вчера от изявление на транспортния министър Петър Мутафчиев. След като през март окаченият таван падна, строителят - австрийската "Щрабаг", се съгласи да го оправи за своя сметка. Впоследствие обаче стана ясно, че конструкцията е променена и сега Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) иска доказателства, които да потвърждават, че при новата конструкция таванът ще издържи.

Проблемът се усложнява от това, че транспортното министерство вече е почнало търговете за отдаване на магазини, заведения и площи под наем и окончателното разрешение за ползване на сградата, което ДНСК издава, е крайно наложително.

Японци влагат 40 млн. в завод за елкабели
в. Стандарт

Японската фирма "Язаки корпорейшън" ще инвестира 40 млн. лева в завод в Ямбол, който ще произвежда елкабели за автомобили в Ямбол. Това обяви кметът Кирил Тодоров. Градът е избран измежду 16 други областни центъра. Очаква се до средата на следващата година в предприятието да заработят 800 души, а през следващите две години броят им да достигне 3000 души. Елкабелите, произведени от "Язаки корпорейшън", се използват в повечето японски автомобили. Общинският съвет трябва да гласува за продажба на 51 дка земя, върху която ще бъде изграден заводът.

Германци пълнят санаториумите ни
в. Стандарт

Немски туристи ще почиват в българските балнеокурорти и спа центрове само срещу здравната си осигуровка. Това ще е възможно след приемането на България в ЕС, когато здравноосигурителните дружества в Германия ще могат да плащат за лечението на своите клиенти и тук, съобщи Еленко Проданов, управляващ представителството на Германската асоциация на средния бизнес в България. До месец ще е готова презентация за възможностите на българските балнеоложки центрове, която организацията подготвя съвместно с Националния борд по туризъм и Министерството на здравеопазването. Целта е да бъде запълнен т. нар. мъртъв сезон от октомври до май, когато повечето от базите стоят неизползвани и не носят приходи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още