IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чистят пречките по концесията на Международно летище Пловдив

Една от причините аеропортът да не бъде концесиониран заедно с двете морски летища е обременената му собственост

13:41 | 16.09.06 г.
Чистят пречките по концесията на Международно летище Пловдив
Междуведомствена комисия работи по ускоряване на процедурата за отдаване на концесия на Международно летище Пловдив, научи Investor.bg.

Една от причините аеропортът да не бъде концесиониран заедно с двете морски летища е обременената му собственост. Полосата за излитане и кацане, както и целият терен от 4 600 дка, са собственост на Министерството на отбраната.

През 1995 година в летището влиза и частен капитал. Отначало неговият дял е 45 на сто, но впоследствие след увеличаване на капитала Селена Холдинг придобива мажоритарен пакет от 57,78 на сто. Скоро след това той е прехвърлен на регистрираната в Швейцария компания ТАДО. Това статукво е запазено и досега. Държавният дял е само 36 процента, но точно на него е издаден лицензът за летищна дейност от Главна въздухоплавателна администрация.

Гражданската част иска само половината от летището, в това число и полосата за излитане и кацане. Вече има изготвено предложение как да се оформи собствеността на летището и то е предоставено на министъра на транспорта, съобщиха от Международно летище Пловдив.

След оформянето на документите за разделянето на терена процедурата по отдаването на концесия може да бъде открита. Заради бурното развитие на курорта Пампорово през последните две години интерес на стратегически инвеститори към пловдивския аеропорт не липсва. Участието на ТАДО няма да бъде пречка - компанията притежава летищните терминали, но те са морално остарели и концесионерът най-вероятно ще построи нови, смятат от летището.

През следващата седмица представители на пловдивското летище отлитат за Дубай за участие в световна среща на нискотарифните авиокомпании, сред които е и първата такава в света - ирландската Ryanair.

"Искаме евтини самолетни полети да се осъществяват и от Пловдив. Нашето летище засега е сезонно - натоварено е най-вече през зимата. С тези полети ще осигурим целогодишното му използване", заяви директорът на Международно летище Пловдив Пламен Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още