IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шишеджам вложи 5 млн. евро в собствена логистична компания в България

Компанията очаква продажбите на плоско стъкло за 2007 г. да достигнат 8 млн. евро

19:07 | 14.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Шишеджам вложи 5 млн. евро в собствена логистична компания в България

Българското поделение на турския стъкларски гигант „Шишеджам” вложи общо 5 млн. евро в собствена компания за транспорт и логистика - „Тракия Глас Ложистикс” ЕАД. Инвестицията включва 30 „Джъмбо” камиона, сгради, подобряване на инфраструктурата и прилещажи съоръжения, съобщиха от компанията за Investor.bg.

Новото поделение на стъкларския комплекс в Търговище ще обслужва разрастващата се дистрибуционна мрежа на дружеството в страната и чужбина. В „Тракия Глас Ложистикс” ЕАД ще бъдат разкрити общо 40 работни места.

От началото на октомври 2006 г. логистичната компания започва планирани редовни доставки на плоско стъкло в България, както и за Германия, Италия, Австрия, Румъния, Гърция и др.

Тракия Глас България ЕАД” предвижда продажбите на този вид плоско стъкло за 2007 г. да достигнат обща стойност от 8 млн. евро.

Заводът за плоско стъкло в комплекса на „Тракия Глас България” в Търговище беше пуснат в експлоатация през февруари 2006 г., като в него бяха вложени общо 120 млн. долара. Над 80% от продукцията е предвидена за износ главно в страните от Югоизточна Европа, останалата част от Европа и Русия.

Първият завод на турската група у нас е за домакински стъклени изделия, като започна производство през юли 2005 г. От месец май тази година компанията стартира изграждането на собствена търговска верига, в която да разпространява стъклени продукти като чаши, вази, пепелници и бижута под търговската марка „Пашабахче”. Досега единственият отворен собствен магазин е в Сити Център София. Предстои откриването на втори обект, който ще се намира във Варна и най-вероятно ще заработи до края на годината.

До края на 2006 г. се очаква и да бъде пуснат в експлоатация третият завод на Шишеджам у нас. Той ще преработва плоското стъкло, като ще има и производствена линия за огледала. С него общата инвестиция на турската компания в България ще достигне над 220 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още