IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 500 евростандарта трябва да покрият българските текстилни фирми

В момента едва 30% от мощностите в нашата текстилна индустрия са на съвременно ниво

17:04 | 14.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Над 500 евростандарта трябва да покрият българските текстилни фирми

Българските фирми от текстилната индустрия трябва да покрият над 500 евростандарта, за да могат да работят след 1 януари 2007 година, съобщи Диана Маринкева, директор на Асоциацията на дружествата от леката промишленост във връзка с предстоящия в Пловдив Световен конгрес по трикотаж, който ще се проведе от 1-ви до 5-ти октомври.

Секторът получи много висока оценка в доклад на група на високо ниво към Европейската комисия и бе направена прогноза, че той ще се развива добре след присъединяването ни към ЕС, каза Маринкева. Друго основание за тази оптимистична прогноза е фактът, че в Европа се закриват предприятия и се преместват на Балканския полуостров.

За да се подготви нашата текстилна индустрия за евростандартите обаче, са нужни промени и в тази връзка са изработени две стратегии – за развитие на облеклото и за развитие на текстила. На 13 септември е създаден и Научен съвет към Института по облекло и текстил, който ще разработва и внедрява нови технологии, иновации, модни колекции.

В момента едва 30% от мощностите в нашата текстилна индустрия са на съвременно ниво, показал преглед на състоянието на бранша. През 2005 г. 92% от българските предприятия не са били готови за изискванията на ЕС. „Тази година делът им намаля до 80%, надяваме се до декември 50% да покрият стандартите“, отбеляза Диана Маринкева.

В страната има над 13 000 предприятия, от тях 85% са малки и средни. Реално работят обаче 4 000 фирми и формират 30% от износа. 80% от тях са ангажирани с ишлеме. В бранша са наети над 200 000 човека и този сектор е вторият по численост след държавната администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още