IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се недостиг на 3000 мрежови специалисти в България през 2008 г.

През 2005 г. българската икономика е имала недостиг на 1000 мрежови специалисти

13:59 | 12.09.06 г.
Очаква се недостиг на 3000 мрежови специалисти в България през 2008 г.

През 2008 г. недостигът на квалифицирани кадри в областта на мрежовите технологии в България ще достигне 3000 специалисти. През 2005 г. българската икономика е имала недостиг на 1000 мрежови специалисти. Това сочи проучване, направено по поръчка на Cisco Systems в 31 европейски държави от международната анализаторска компания IDC (International Data Corporation).

Според проучването до 2008 г. в Европа ще има недостиг на около 500 хил. мрежови специалисти, необходими за развитието на европейския бизнес. През 2008 г. липсата на достатъчно квалифицирани кадри в областта ще достигне средно 15,8% от общо необходимите специалисти, което означава, че след две години в една трета от тези 31 държави търсенето ще надхвърли предлагането с повече от 20 на сто.

Най-голям недостиг ще има в източноевропейските страни и най-вече в държавите, които не са членки на Европейския съюз.

Според доклада на IDC липсата на достатъчен брой подготвени кадри ще възпрепятства конкурентоспособността на Европа на световния пазар.

Съпоставяйки тази информация с прогнозите на IDC за развитие на мрежовите технологии от 18% на година, може да се очаква още по-голямо търсене на специалисти в областта на информационните и комуникационните технологии.

Липсата на кадри става още по-сериозен проблем и за работодателите, тъй като 80% от тях смятат, че значението на мрежите ще нарасне в бъдеще. Повече от 50 на сто от анкетираните фирми посочват нарастваща нужда от IT служители с високи и многостранни бизнес умения, което показва, че подобна квалификация ще играе все по-голяма роля във вземането на решения в областта на мрежовите технологии.

Сред причините за недостига на квалифицирани кадри са широкото навлизане на модерните технологии в цяла Европа, бързото развитие на електронния бизнес, както и недостатъчният брой програми за обучение в европейските страни.

От Cisco Systems България съобщиха още, че подготвят нов портал, в който специалисти в областта на мрежовите технологии и курсисти от Мрежовите академии на Cisco ще имат възможност да се свързват с потенциални работодатели в сектора на високите технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още