IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Учени ще обсъждат в Пловдив система за безопасни храни

Представените на дебатите доклади ще станат основа за създаване на безопасни храни в България

10:13 | 11.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Учени ще обсъждат в Пловдив система за безопасни храни

Как да се изгради система за създаване на чисти храни у нас ще обсъждат учени от България, Германия, САЩ, Гърция, Румъния и Индия в Пловдив. Над 50 високопоставени експерти вече са се записали за участие в първия международен симпозиум “Екологични проблеми при производството на безопасни храни”, който ще се състои в Дома на науката и техниката на 19 и 20 октомври. Това съобщиха организаторите от сдружение “Регионални научно-технически съюзи”.

За първи път в България проблемите на производството на суровини, тяхната преработка и контролът за наличие на химикали ще се разглеждат комплексно, ще се набележат мерки за безопасност на храните съобразно добрите практики в развитите държави“, поясни председателят на организационния комитет проф. д-р Васил Ранков.

Според него рискът от замърсяване на растениевъдната и животинска продукция с торове, пестициди и тежки метали може да бъде намален значително, ако се въведе контрол по цялата верига от полето и фермата до преработвателните цехове. Нови технологии биха могли да подобрят значително качеството на продуктите и тяхната безопасност, добави проф. Ранков

Участниците от чужбина ще представят методите за производство и контрол, които се използват в техните страни и водят до намаляване на химизацията в хранителната индустрия. Ще бъдат обсъдени и критериите за сертифициране на суровините, за да се гарантира тяхната чистота.

Представените на дебатите доклади ще станат основа за създаване на безопасни храни в България. Това ще помогне на бизнеса да бъде конкурентен в Европейския съюз, заяви проф. Ранков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 11.09.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още