IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Завърши модернизацията на подстанцията на НЕК в Пловдив

Проектът е на стойност 8,5 млн. евро, а негов изпълнител бе Сименс

09:04 | 11.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Завърши модернизацията на подстанцията на НЕК в Пловдив

Проектът за разширение и реконструкция на открита разпределителна уредба (ОРУ) 400 кV в подстанция „Пловдив” е завършен и обновената подстанция бе открита в неделя, съобщи изпълнителят – Сименс.

Ремонтът, който струва 8,5 млн. евро, се наложи заради предстоящото присъединяване на изграждащия се електропровод 400 кV “Златица - Пловдив” и на бъдещи електропроводи на юг от град Пловдив.

Съоръженията в ОРУ 400 кV са подменени с нови, с високи технически параметри, отговарящи на изискванията за такъв важен енергиен възел от електроенергийната система на България, уточняват от Сименс.

Проектът за разширение и реконструкция на ОРУ 400 кV в подстанция „Пловдив“ е част от цялостната програма на НЕК ЕАД за рехабилитация и модернизация на електропреносната система в страната – проект Енергия 2. Той се осъществява чрез съвместно финансиране с държавно гарантирани заеми от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и собствени средства на НЕК ЕАД. Общата стойност на проект Енергия 2 е 153 млн. евро.

Проектът за разширение и реконструкция на ОРУ 400 кV в пловдивската подстанция е в рамките на отпуснатия от ЕБВР заем, който е в размер на 41 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още