IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 септември

08:09 | 11.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 септември
С 20% поскъпват летищните такси в Бургас и Варна след концесията
в. Сега

Летищните такси във Варна и Бургас ще поскъпнат до 20% след концесионирането на двата аеропорта. Това заяви по време на вчерашната церемония по подписване на договорите Андреас Хелфер, шеф на дружеството концесионер "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт". Немската "Фрапорт" и българската "БМ Стар", които имат съответно 60% и 40% дял в акционерното дружество, поемат за 35 години двете морски летища. От българска страна договорите бяха подписани от транспортния министър Петър Мутафчиев.

Поскъпването на таксите се налага заради повишените разходи на двете летища. Двата концесионни договора предвиждат общо 403 млн. евро инвестиции, по-голямата част от които ще бъдат направени през първите 3 години.

Чужди фирми се жалват в Брюксел от министър на ДПС
в. Сега

Няколко чуждестранни компании са се оплакали пред Европейската комисия от министъра на екологията Джевдет Чакъров, който блокира всички намерения за инвестиции в проучването и добива на подземни богатства, които не идват от близки до ДПС фирми. Това научи "Сега" от свои източници в Брюксел.

Само за няколко месеца - от февруари до септември - броят на исканията на български и чужди инвеститори, които желаят да проучват и добиват подземни богатства, е нараснал от 140 на близо 400. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче не им обсъжда документите, нито им дава положителен или отрицателен отговор. Замразени са дори конкурси, за които има отворени оферти и всички срокове са отдавна изтекли. Чрез пресцентъра си министърът на екологията Джевдет Чакъров отказа коментар.

Губим € 400 млн. от износа на ток
в. Стандарт

България ще губи по 400 млн. евро годишно след спирането на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" от Нова година, защото рязко ще спадне износът на наш ток. Това заяви Румен Овчаров в Пловдив. Целият ни износ на електроенергия през следващата година ще е не повече от 1,5 млрд. квтч. За сравнение, през тази година ще стигне 9 млрд., каза Овчаров. Намаляването ще се отрази зле върху баланса, тъй като износът на ток формира почти 10% от почти всичките приходи на България от експорт.

И в нашите вузове ще се влиза с ТОЕFL и SAT
в. Сега

Международно признавани изпити като TOEFL, SAT, Sprachdiplom, ACT може да служат като вход и в българските университети. От 1 януари 2007 г. университетите са длъжни да приемат европейски студенти при равни условия с българските. Повечето академични ръководства още не са решили какво ще правят с приемните изпити, на които ще трябва да се явяват на равни начала и чужденците.

Проверяват търговци за фалшив антифриз
в. Новинар

Проверка на магазини и бензиностанции, които предлагат антифризи и течности за спирачки, започва от днес Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от ведомството. Повод на инспекциите е предстоящият есенно-зимен сезон, обясниха от комисията. Контролният орган ще следи дали етикетите съдържат цялата информация, необходима за употреба и съхранението на стоката.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 11.09.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още