IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двайсет хиляди лева глоба за невярна информация за борсова компания

Институцията успя да установи самоличността на лицето с псевдоним JK, публикувало манипулативните данни

13:00 | 08.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Двайсет хиляди лева глоба за невярна информация за борсова компания

Най-малко 20 хил. лв. глобa ще плати интернет потребител заради разпространяване на невярна информация за котирано на Българска фондова борса дружество. Това ще стане при окончателното решение на Комисията за финансов надзор (КФН) след приключилото вече разследване по случай с публикуване на подвеждащи данни за размер на дивидента на „Стара планина холд” АД във форума на сайта за бизнес и финансова информация Investor.bg, част от групата на Инвестор.БГ АД.

Институцията успя да установи самоличността на лицето с псевдоним JK, публикувало манипулативните данни. Потребителят е нарушил разпоредбата на чл. 161, ал. 1, във връзка с ал. 2, т. 2 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, с което може да си навлече глоба в размер от 20 хил. до 50 хил. лв.

На 21 юни тази година „Стара планина холд“ провеждаше Общото си събрание на акционерите, като една от точките на дневния ред бе вземане на решение за разпределение на финансов резултат. Малко след началния час на събранието JK публикува във форума на Investor.bg псевдоновина, според която холдингът ще раздаде по 2,60 лв. на акция.

По-късно от дружеството обявиха, че дивидентът за 2005 г. е 0,1281 лв. нето, а Комисията за финансов надзор, със съдействието на Investor.bg, предприе разследване по въпроса.

От КФН съобщиха, че това е първо провинение на въпросното лице, затова вероятно ще му бъде наложена най-ниската предвидена в закона глоба – 20 хил. лв.

В срок от три дни JK ще има възможност да внесе възражение, а до един месец ще бъде определена неговата глоба.

Приключването на разследването ясно показва, че разпространяването на невярна или подвеждаща информация за котираните дружества на БФБ-София е действие, което има своите последствия“, коментира изпълнителният директор на Инвестор.БГ АД Любомир Леков. „Смятаме, че прилагането на законите е в интерес на всички, най-вече на пазарните участници, които ползват интернет, и по-специално специализирани издания като нашето, за източник на информация“, допълни той.

Свързани компании:

Инвестор.БГ АД(IBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още