IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средната заплата в тютюнопроизводството е 710 лв.

Искането на по-високи заплати в хранителния сектор утежнява състоянието на фирмите, смятат от БСК

10:16 | 08.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Средната заплата в тютюнопроизводството е 710 лв.

Към май 2006 г. средната работна заплата в тютюнопроизводството е 710 лв., в хлебопроизводството е 210 лв., а в производството на алкохолни напитки – 261 лв. Това съобщи зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Дикран Тебеян, който късно снощи проведе среща с финландска делегация, съставена от работодатели и синдикалисти в областта на хранително-вкусовата промишленост, съобщиха от камарата.

Работещите в областта на минералните води и безалкохолните напитки взимат средно по 432 лв. на месец, тези, заети в производството на захар и захарни изделия – 361 лв., а пивоварите – по 586 лв., посочи още Тебеян.

По думите му натискът от страна на профсъюзите за увеличение на заплащането на труда в сектора е фактор, който утежнява състоянието на предприятията. Според зам.-председателя на БСК 2006 г. е една от най-трудните за българската хранително-вкусова индустрия поради прилагането на санитарно-хигиенните изисквания на ЕС и тези в областта екологията и условията на труд.

Браншовите организации съдействат на контролните органи за прекратяване дейността на предприятията, които не отговарят на изискванията, тъй като те се явяват нелоялни конкуренти на изрядните такива”, подчерта Тебеян. Той прогнозира, че след 1 януари 2007 г. у нас няма да има предприятия, неотговарящи на европейските стандарти и изисквания.

Интересът на Европа към хранителния дял от пазара в България се засилва“, посочи Симеон Присадашки, зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той изрази надежда, че след приемането на страната ни в ЕС ще се запази и подобри нивото на продукцията и на пазарните дялове чрез подобряване на логистиката и законодателството. „Със сигурност европейският пазар ще има интерес към уникалните български продукти, като киселото мляко например”, каза Присадашки.

От БСК съобщиха, че финландските гости са прояви интерес към готовността на България за присъединяването й към ЕС и, по-специално – относно възможностите на българските фирми да устоят на външната конкуренция. На въпрос дали българските предприемачи се страхуват от ценови шок, Дикран Тебеян отговори, че продажбата на по-високи цени ще доведе до по-висока печалба, респективно – по-високи доходи и повишаване на жизнения стандарт у нас. Така че според него очакваното повишение на цените ще доближи страната ни до стандарта на останалите държави членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още