IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Химимпорт с 30 млн. лв. печалба за полугодието, листва дъщерни дружества

През 2007 и 2008 г. Химимпорт ще насочи инвестициите си в производствения сектор и транспорта

18:12 | 07.09.06 г.
Химимпорт с 30 млн. лв. печалба за полугодието, листва дъщерни дружества

От днес до 20 септември продължава записването за участие в първичното публично предлагане на 11,083 млн. акции на Химимпорт АД. Набраните средства от емисията в размер на 44,103 млн. лв. ще се използват за заплащане на стойността на новите акции от капитала на Централна кооперативна банка, както и създаване на животозастрахователно, здравноосигурително дружество и взаимни фондове, съобщиха от дружеството по време на днешното му представяне.

Основната сфера на дейност на Химимпорт е придобиването на дялови участия, преструктурирането и управлението на дъщерни дружества, учредяването на нови дружества и инвестирането в капитала и финансиране на дружества, в които Химимпорт участва.

Според Александър Керезов, член на Управителния съвет на Химимпорт, шестмесечният консолидиран резултат на холдинговото дружество е над 30 млн. лв., като се очаква компанията да постигне по-добри от предвидените 38,232 млн. лв. печалба за цялата 2006 г.

Секторът на финансовите услуги е стратегическа инвестиционна област за Химимпорт. Чрез дъщерното си ЦКБ Груп Асетс Мениджмънт (100%) Химимпорт притежава 67,38% от капитала на Централна кооперативна банка, 83,57% от капитала на ЗПАД Армеец, 89,26% от капитала на ПОАД ЦКБ-Сила, 70% от ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИД и 70% от капитала на Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ.

Виктор Мечкаров, изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, заяви по време на пресконференцията, че банката ще остане 100% българска. “ЦКБ се развива като банка на дребния вложител, като вече имаме над 200 клона в цялата страна”, каза той.

Към 30 юни активите на банката са 928,046 млн. лв., което я поставят на 12-то място в страната, но според Мечкаров наскоро активите на Централна кооперативна банка са надвишили 1 млрд. лв. През последните 3 години банката е придобила 5 търговски банки в несъстоятелност – Банка за земеделски кредит, Кредитна банка, Добруджанска банка, Капиталбанк и Кристалбанк.

Изпълнителният директор на ЗПАД Армеец сподели, че компанията е отчела ръст от 44% в приходите от застраховане само за първото шестмесечие на 2006 г., спрямо 8% за застрахователния сектор. Застрахователната компания планира листване на Българска фондова борса през 2007 или 2008 г. За полугодието на 2006 г. Армеец има 5,21% от пазара на общото застраховане и печалба в размер на 6,095 млн. лв.

И докато през 2006 г. инвестициите на Химимпорт ще бъдат насочени главно във финансовия сектор, то през следващите две години холдинговото дружество ще се насочи към производствения сектор и транспорта.

Освен в Армеец инвеститорите ще могат да станат акционери и в други компании от структурата на Химимпорт. Най-напред ще се листва Слънчеви лъчи България ЕАД - в края на 2006 г. Дружеството е с капитал 10 млн. лв., като едноличен собственик е Химимпорт. Слънчеви лъчи България произвежда слънчогледови масла за хранителни и технически цели.

Пазарният дял на Слънчеви лъчи се оценява на 5,88% в края на 2005 г. Дружеството планира, заедно с Химойл, да изгради завод за производство на боидизел в Провадия с капацитет 100 хил. т. биодизел годишно, като общата инвестиция се оценява на 50 млн. евро.

Хемус Ер е основана през 1987 г., като подразделение на бившата БГА Балкан и е приватизирана от Химимпорт през 2003 г. Днес авиопаркът на компанията е от 11 самолета, което я прави най-голямата в страната, сподели нейния изпълнителен директор Димитър Павлов.

Ако Балкан Хемус Груп спечели приватизацията на България Ер двете компании ще се слеят и ще станат публично дружеството. Според Павлов другата основна цел пред компанията е Летище София да се превърне в разпределителен хъб към другите европейски дестинации.

Другото производствено дружество - Проучване и добив на нефт и газ притежава концесии върху 12 находища. В бъдеще компанията ще се насочи към модернизация на дъщерните си дружества, с цел търсене на нови находища, съобщи Пламен Николов, изпълнителен директор на дружеството.

В сферата на транспорта Химимпорт притежава пряко и чрез свързани лица 99,14% от капитала на Параходство Българско речно плаване АД-Русе. Според приватизационния си договор Химимпорт трябва да инвестира през следващите пет години сумата от 25 млн. евро. и да увеличи заетите в дружеството от 571 на 731 души.

Параходство Българско речно плаване планира инвестициите да бъдат насочени основно към обновяване на корабния парк на параходството – подмяна на двигателите с нови, извършване на конструктивни промени в някои от тласкачите, които да им позволят свободно движения в горната част на река Дунав – от Будапеща и Виена към Германия, както и в строителството на нови съдове, което ще увеличи тонажа на БРП.

Към настоящия момент дружеството има 112 несамоходни екипажни и неекипажни баржи и 17 тласкачи с общ капацитет 118 хил. т“, сподели Драгомир Кочанов, изпълнителен директор на дружеството. БРП е наело и други 15 чужди съда, а в началото на 2007 г. планира да пусне на борсата пакет от 10% и да увеличи капитала си.

Заявки в два екземпляра за записване на акции се приемат до 17:00 ч. на 20 септември 2006 г. в 36 клона и 5 представителства на ЦКБ АД, както и в офисите на инвестиционните посредници.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Проучване и добив на нефт и газ АД(NGAZ)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още