IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приключва сделката за градския транспорт на Пловдив

“Хеброс бус” ще плати 2,8 млн. лв. за 67% от капитала на дружеството, предвижда инвестиции за над 48 млн. лв.

12:34 | 06.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Приключва сделката за градския транспорт на Пловдив
Сделката за “Градски транспорт”-Пловдив ще приключи до 30 дни.  Това съобщи Чавдар Марев, изпълнителен директор на Пловдивската общинска агенция за приватизация (ПОАП).
 
Пречките за подписване на договора с победителя в конкурса – пловдивската фирма “Хеброс бус”, отпаднаха, след като израелската компания  “Еггед холдинг” оттегли жалбата си до Върховния административен съд. В нея класираният на второ място кандидат-купувач възразяваше срещу решение на Пловдивския окръжен съд, който определи като неоснователно и недоказано неговото искане за отмяна на приватизацията на “Градски транспорт”.
 
Върховният административен съд издаде определение, с което потвърди законността на приватизационния конкурс. Така завърши спорът около продажбата на общинския превозвач в Пловдив.
 
Сега предстои да се направи преглед по приватизационния договор, тъй като купувачът “Хеброс бус” има предложения за някои промени в него, уточниха от Пловдивската общинска агенция за приватизация. “Те са технически и не засягат основните параметри на сделката”, заяви директорът на ПОАП Чавдар Марев.
 
След това ще бъде проверен произходът на парите, с които новият собственик ще плати и които ще инвестира в приватизираната фирма. Трябва да се уверим, че те са придобити легално, поясни Марев. После ще бъде подписан договорът с “Хеброс бус”.
 
Пловдивската фирма бе одобрена от Общинския съвет за победител в конкурса на 23 март 2006 г. Тя се класира на първо място, защото предложи 2,8 млн. лв. за 67% от капитала на “Градски транспорт”, 48,37 млн. лв. инвестиции за срок от пет години, запазване на 600 работни места за четири години и съхраняване на предмета на дейност за 10 години.
 
Офертата на “Еггед холдинг” предвиждаше 3 млн. лв. за акциите, 16 млн. лв. инвестиция и 500 работни места. След като загуби надпреварата, израелската компания обжалва решението на Общинския съвет и поиска отмяна на сделката с възражения срещу процедурата по провеждане на конкурса и голямата относителна тежест на предлаганите инвестиции в крайната оценка. Окръжният съд  отхвърли нейния иск. Сега Върховният съд потвърди решението на магистратите от Пловдив, а “Еггед холдинг” оттегли жалбата си.
 
В момента “Градски транспорт” държи 60% от транспорта в Пловдив, като обслужва 12 автобусни и 6 тролейбусни линии. В съда има дело за обявяване на фирмата в несъстоятелност, тъй като тя е в хронична финансова криза. Купувачът “Хеброс бус” пое ангажимент през първата година да вложи 50% от обещаните инвестиции в размер на 48 млн. лева и да купи 35 автобуса и 30 тролейбуса. Така разписанията ще се уплътнят, пловдивчани отново ще могат да разчитат на “Градски транспорт”, а приходите ще се увеличат, заяви през март новият собственик на фирмата Веселин Дошков.  
 
При подписване на договора той е длъжен да внесе 25% от продажната цена, а остатъка да издължи в срок от 6 месеца. Общината разчиташе на тези пари, за да ремонтира училища. Най-после отпаднаха пречките тези средства да влязат в общинския бюджет и да бъдат вложени в развитието на града, каза директорът на ПОАП Чавдар Марев.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още