IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 септември

08:00 | 05.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 септември
Неочакван ръст от 14% на минималните осигуровки
в. Сега

Средно с 12-14% нараства размерът на най-ниските осигурителни прагове за 2007 г., съобщи вчера лидерът на КНСБ Желязко Христов. Такава договореност между работодатели и синдикати се постига за първи път от 5 години насам. През 2006 г. средният ръст беше с 8%, а за 2005 г . - 7%. Праговете представляват минималната сума, върху която трябва да се осигуряват служителите. Те са различни за 73 икономически дейности и 9 категории длъжности и се договарят от профсъюзите и бизнеса на база растежа на доходите.

"Окончателните резултати още не са обобщени, но повишението определено превишава очакваните 8%", посочиха и от Българската стопанска камара. Преди време министър Емилия Масларова препоръча на социалните партньори да увеличат праговете именно с 8%.

Русия поема управлението на Бургас - Александруполис
в. Сега

Русия поема мениджмънта на проекта Бургас - Александруполис и на самия петролопровод. Това стана ясно вчера след тристранната среща в Атина на президентите на България и Русия Георги Първанов и Владимир Путин и гръцкия премиер Константинос Караманлис. Тримата подписаха декларация за сътрудничество в енергетиката, част от което ще бъде изграждането на 280-километровия петролопровод. Според текста на документа до края на годината ще бъде подписано ново междудържавно споразумение, което ще замени парафираното през април м.г. в София. Очакванията са в него да бъдат фиксирани дяловете на фирмите от трите държави в бъдещата компания за петролопровода - руските ще имат 51%, а българските и гръцките - по 24.5%. В подписаната вчера декларация не са отбелязани никакви дялове.

Седмина останаха в битката за хазарта
в. Стандарт

Седем кандидати останаха в надпреварата за шеф на хазарта, научи "Стандарт". Вчера те се явиха на събеседване, което е последната цедка, преди да се излъчи победител. В началото на юли за апетитното място подадоха документи 12 души.

Александър Александров ще бъде новият председател на Държавната комисия, съобщиха пред "Стандарт" източници от БСП. Бившият говорител на Централната избирателна комисия се отказа от мястото си заради бъдещо назначение в държавната администрация. Според социалистите Александров е сигурен за поста. Той потвърди, че се е явил на изпита и очаква резултатите. Изборът на нов шеф на надзора върху хазарта се наложи, след като бившият председател Георги Петров беше пенсиониран. Мястото ще бъде разпределено по партиен принцип, смятат депутати. Освен БСП сред кандидатите е и бившият изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор Ирена Кръстева. Тя е подкрепяна от НДСВ.

Плащаме два пъти загубите на парното
в. Новинар

Проверка на фирмите за дялово разпределение с най-много сгрешени сметки за парно започва от 18 септември, съобщи Елизабет Павлова, пресаташе на "Топлофикация София". Надписването на сметки и корупцията обаче са заложени в грешната методика за дялово разпределение, твърдят експерти. Домакинствата, които се топлят с парно, плащат два пъти загубите от тръбите в блока. Заради недомислената методика топлофикациите начисляват "енергия сградна инсталация", въпреки че тя се отчита и заедно с "енергията за отопление на имота".

Британци изкупиха апартаментите в Банско
в. Новинар

Повече от половината апартаменти в Банско са собственост на британци, пише вестник "Индипендънт". Според изданието чужденците са привлечени от евтината земя, евтината бира и добрите уловия за каране на ски. Повечето от новодошлите британци не били туристи, а мигриращи работници и предприемачи. В града се били заселили брокери на имоти, хотелиери, собственици на барове, инженери, пише изданието. В момента в града има над 100 хотела, а цените нa имотите са се увеличили три пъти за последните три години, пише "Индипендънт".

Младите избират банка по лихвите, старите - по името
в. Сега

Основният фактор, от който се ръководят по-младите българи при избора на банка, е лихвата, докато при възрастните най-определяща е репутацията на финансовата институция. Това показват най-актуалните данни от юли на маркетингово проучване сред 12 329 жители на повече от 48 града у нас, направено от "Маркет тест". Трите основни фактора за избор на финансова институция за българите са репутацията на банката, нейните лихви и предлаганите промоции. Най-интензивно банкови услуги ползват хората на средна възраст - между 35 и 44 години.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още