IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 септември

08:00 | 04.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 септември

Вносните цигари ще опитат дъмпинг на пазара
в. Сега

Чуждите производители на цигари, които внасят на българския пазар, вероятно ще опитат от тази есен дъмпинг на цените. Това прогнозира вчера по БНР изпълнителният директор на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев. Според него това ще се дължи на либерализирането на цените на тютюневите изделия, което предстои от 1 октомври. Особено след Нова година пък ще има и засилен внос, защото оттогава отпада митото върху цигарите, внасяни от ЕС.

Най-вероятно е засиленият внос на цигари, чиито цени ще са равни и дори по-ниски от българските, да дойде най-вече от съседна Румъния. Наскоро "Филип Морис" купи там и в Сърбия фабрики, в които произвежда "Марлборо" и "Парламент", след като скандалите, съпътстващи продажбата на нашия тютюнев холдинг, ги отказаха от участие в процедурата. От няколко седмици тези две марки се продават официално на нашия пазар след 4-годишно отсъствие с цени съответно 4.50 лв. и 5 лв. кутията. Контрабандно внесени, тези цигари вървят на пазара по 2-3 лв., колкото струват и родните цигари.

Газът измества петрола в Атина
в. Стандарт

Енергийното бъдеще на Балканите обсъждат днес в Атина българският президент Георги Първанов, руският Владимир Путин и гръцкият премиер Костас Караманлис. Според източници на "Стандарт" 12-годишният проектът "Бургас - Александруполис" ще бъде обсъждан, но няма да бъде основна тема на разговорите. Той ще бъде средството, с което руснаците ще се опитат да договорят изграждане на газопровод за пренос на руски газ по тръбата "Син поток" през Турция и Гърция за Италия. Така ще накажат България за неотстъпчивостта й в продължаващите близо година преговори за промяна на споразумението и договора за транзит на руски природен газ през наша територия от 1998 г.

Европа идва с ценови шок
в. Сега

С влизането на България в Европейския съюз цените на някои основни стоки и услуги ще започнат да се увеличават, и то значително, предупредиха вчера браншовици. Това ще се усети най-вече при храните като хляб, птиче месо, мляко и млечни продукти, както и за електроенергията и въглищата.

Причината е, че цените на част от тях са задържани изкуствено през последните години от всички управляващи. След приемането на страната ни в ЕС обаче много от досегашните мерки вече няма да могат да се прилагат. А и с отварянето на пазара, по-високите ценови равнища в страните-членки на общността, ще "дърпат" към себе си българските.

Рекордни добиви чакат лозарите в Пиринския край
в. Стандарт

Тази година ще наберем рекордни количества грозде, твърдят лозарите в Сандански и Петрич. През 2005 г. много от тях произведоха по 1-1,5 тона винено грозде от декар, а сега се очакват още по-високи добиви. През 2004 г. добивът беше 400 кг/дка заради градушките и киселинните дъждове. Сега плодът е с отлично качество, цената на сортовете мерло и каберне ще бъде 70-90 ст./кг.

100 туристически обекта затворени за нарушения
в. Новинар

Липса на тоалетна в ресторанти и нощни заведения, разлика в грамажа и в обявени и калкулирани цени, надписване на сметки, принудителна смяна на хотела са само част от честите оплаквания на туристи до Комисията за защита на потребителите (КЗП).

100 туристически обекта в цялата страна са затворени заради различни нарушения през трите последни месеца, съобщиха от комисията. Част от търговците предлагали туристически услуги в хотели и ресторанти без категория или без да са регистрирани, разкрили инспекторите при направените 2640 проверки по Закона за туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 04.09.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още