IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 септември

09:37 | 02.09.06 г.
Преглед на печата за 2 септември

Данък печалба пада до 10%

в. Стандарт

Според финансовия министър Пламен Орешарски корпоративният данък трябваше да падне от 15 на 12%. Тази ставка е сред най-ниските в Европа. Размерът й ще се дискутира с новия бюджет, който ще влезе в парламента в края на октомври, каза Орешарски. Вчера депутатите гласуваха на първо четене закона за корпоративното подоходно облагане.

В него се предлага нулев данък печалба при инвестиции в райони с безработица с 35% над средната за страната. Добре е да обсъдим дали прагът да не падне на 30%, каза Мартин Димитров от ОДС. Сега облекчението се ползва при безработица 50% над средната. Странен ми изглежда стремежът за облагане на представителните и разходите за автомобили с 15% при декларирания стремеж за намаляване на данък печалба от 15 на 12 на сто, коментира зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. Сега тези разходи се облагат с 10%.

Изтеглят опасно грозде от пазара


в. Новинар

Комисията за защита на потребителите (КЗП) спря от продажба в столицата два опасни артикула - пластмасово грозде и сглобяем ветропоказател. Продуктите се изтеглят от пазара, казаха от ведомството. Пластмасовото грозде, което успешно имитира плода и служи за декорация, било опасно за здравето и живота на потребителите, обясниха от комисията.

Стоката създавала илюзия за истински плод и можела да заблуди малките деца. Зърната на гроздето били отделни елементи и се вадели лесно.
Според експертите от комисията сглобяемият ветропоказател бил с ниска опасност, но не отговарял на изискванията за обща безопасност на продуктите. По стоката имало телове с остри върхове. Комисията е открила вносителя и търговеца на опасните продукти, както и обектите, в които те са били предлагани.

40 млн. лв. сме платили за новите номера на колите

в. Сега

Около 40 млн. лв. са платили гражданите в кампанията по смяната на табелите на автомобилите, съобщи по време на парламентарния контрол вчера независимата депутатка Мария Капон. Към края на май са сменени табелите на 608 000 автомобила. Таксите от по 60 лв., които са платили собствениците им, са на обща стойност близо 35 млн. лв. Капон слага в сметките и около 6 млн. лв. разходи за бензин до пунктовете на КАТ.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още