IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест дъщерни дружества на Албена инвест холдинг увеличават капитала си

Всички акции ще бъдат записани и придобити от Албена инвест холдинг - АД след отпадане на предимственото право на другите акционери

11:22 | 25.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Шест дъщерни дружества на Албена инвест холдинг увеличават капитала си
Шест дружества от структурата на Албена инвест холдинг увеличават капитала си, като всичките акции ще бъдат записани и придобити от холдинговото дружество, става ясно от съобщение в Държавен вестник.

Фохар - АД, с решение на извънредното Общо събрание на акционерите, увеличава капитала на дружеството от 121 680 лв. на 400 000 лв. чрез издаване на нови 278 320 поименни безналични акции с право на глас и с номинална стойност един лев, при условие че всички акции бъдат записани и придобити от Албена инвест холдинг - АД на цена 1,10 лв. всяка, след отпадане на предимственото право на акционерите по чл. 194, ал. 4 на ТЗ за придобиване на новоиздадените акции, съразмерно на притежаваните към момента на увеличението.

Дружеството е с предмет на дейност отдаване на складове, офиси и производствени помещения под наем, като за 2005 година отчита печалба от 264 хил. лв. Албена инвест холдинг притежава 89,634% от капитала, Министерството на икономиката и енергетиката – 1,241%, а физически лица – 8,545 на сто.

Друго дружество, собственост на холдинга - Соколец - Боровец - АД, к.к. Боровец, също увеличава капитала си от 58 780 лв. на 200 хил. лв. чрез издаване на нови 141 220 безналични, поименни акции с право на глас с номинална стойност един лев всяка, при условие, че същите акции бъдат записани и придобити от Албена инвест холдинг на цена 1 лв. всяка, след отпадане на предимственото право на акционерите на дружеството по чл. 194, ал. 1 и 2 ТЗ.

Соколец-Боровец притежава два тризвездни хотела в планинския курорт Боровец. Печалбата на дружеството за миналата година е 164 хил. лв. Албена инвест холдинг държи 86,86%, Министерството на икономиката и енергетиката е с 9,64%, а Фаворит Холд – с 1%.
 
Прокуристът на Хемустурист - АД, Габрово обявява, че с решение на извънредното Общо събрание на акционерите се увеличава капиталът на дружеството от 200 хил. лв. на 400 хил. лв. чрез издаване на нови 200 хил. поименни, безналични акции с право на глас и с номинална стойност един лев, при условие че всички акции бъдат записани и придобити от Албена инвест холдинг на цена 1,10 лв. всяка, след отпадане на предимственото право на акционерите по чл. 194, ал. 4 ТЗ за придобиване на новоиздадените акции, съразмерно на притежаваните към момента на увеличението.
 
Основният предмет на дейност на Хемустурист са хотелиерските услуги, етнографски туризъм, туристически маршрути и др., като Албена инвест притежава 89,624% от капитала.

Останалите три дружества, които с решение на извънредното общо събрание също увеличат капитала си са "Ико бизнес" - АД, София, "Бряст - Д" - АД, София и "Идис" - АД, Варна, в които "Албена инвест холдинг" – АД притежава съответно 78,19, 90,564 и 90,726 на сто от капитала.
 
Според член 194, ал 1 от ТЗ, всеки акционер има право да придобие част от новите акции, която съответства на неговия дял в капитала преди увеличаването. По ал. 4 правото на акционерите по ал. 1 може да бъде ограничено или да отпадне само по решение на Общото събрание, взето с мнозинство две трети от гласовете на представените акции. Управителният съвет, съответно съветът на директорите, представя доклад относно причините за отмяната или ограничаването на предимствата и обосновава емисионната стойност на новите акции.

Свързани компании:

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още