IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН вече предлага и “Статистика на капиталовия пазар”

Динамичното развитие на капиталовия пазар обуславя необходимостта от актуална информация, отбелязват от комисията

12:42 | 21.08.06 г.
КФН вече предлага и “Статистика на капиталовия пазар”
От днес интернет страницата на Комисията за финансов надзор се обогати с нова рубрика „Статистика на капиталовия пазар” (в раздел „Статистика”), съдържаща подробни данни за пазара и участниците на него, съобщиха от институцията за Investor.bg. До момента КФН предлагаше статистика на застрахователния пазар, на пазара по доброволно здравно осигуряване и анализ на осигурителния пазар.

„Динамичното развитие на капиталовия пазар обуславя необходимостта от актуална информация, която да бъде публична и леснодостъпна. Нашето желание е новата рубрика да се превърне в източник на информация за всички заинтересовани лица - анализатори, журналисти, инвеститори”, коментира Димана Ранкова, зам.-председател на КФН. Според нея новата рубрика ще внесе систематичност в информационния поток и в крайна сметка ще подпомогне функционирането на ефективен и прозрачен капиталов пазар.

Структурата на новата рубрика е съобразена със спецификата на пазара, като информацията е систематизирана в следните подрубрики: "Акционерни дружества със специална инвестиционна цел"; „Колективни инвестиционни схеми и управляващи дружества”; „Инвестиционни посредници и БФБ-София”; „Публични дружества и други емитенти на ценни книжа”.

Статистическите данни за всяка от тези групи поднадзорни лица ще бъде обновявана на тримесечна база и попълнена с данни за предходни години.

В подрубрика „Колективни инвестиционни схеми и управляващи дружества” са публикувани показатели за дейността и инвестиционните портфейли на КИС, както и чуждестранните взаимни фондове, предлагащи публично дялове в България. Също така поместени са данни за собствения капитал, управлявани активи и сключените договори за управление на УД.

Собственият капитал, натрупани активи, възвръщаемостта и структурата на активите на АДСИЦ са представени в подрубрика „Акционерни дружества със специална инвестиционна цел”.

Подрубрика „Инвестиционни посредници и БФБ-София” съдържа данни за дела на инвестиционните посредници в обема на търговията на БФБ-София, пазарната капитализация и резултатите от търговията на БФБ-София, както и за подадени поръчки и сключените сделки чрез системата за електронна търговия COBOS.

В последнaта подрубрика - „Публични дружества и други емитенти на ценни книжа”, са изложени финансовите показатели на публичните дружества, чуждестранно участие в тях, статистика по подотрасли на икономиката и публично издадени емисии облигации.

Последните две тримесечия са изключително успешни за сегмента на колективните инвестиционни схеми, показва статистиката на КФН. Съществено нарастват броят на институционалните инвеститори и акумулираните от тях активи. Броят на договорните фондове се увеличава до 25, като заедно с инвестиционните дружества общият брой на колективните инвестиционни схеми достига 36. Акумулираните от тях нетни активи се повишават до 163,061 млн. лв., или отчетен ръст за последните 12 месеца от 127,70%.

Същевременно три инвестиционни посредника реализират 54,63% от оборота на борсата през периода. Други десет инвестиционни посредника държат 51,40% от общия брой сделки, сключени на борсата през второто тримесечие на 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още