IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искат държавата да забрани изкупуването на кабели

Кражбата на кабели само от три дружества - в София, София област и Плевен - за половин година заедно с разходите за възстановяване са стрували над 1,2 млн. лева

17:53 | 17.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Искат държавата да забрани изкупуването на кабели

Електроразпределителните дружества настояват за забрана на изкупуването на кабели като вторични суровини, съобщиха от Софийската търговско-промишлена палата.

Кражбата на кабели само от три дружества - в София, София област и Плевен - за половин година заедно с разходите за възстановяване са стрували над 1,2 млн. лева, което означава, че за една година е възможно да достигне около 2,5 млн. лв. Само за Електроразпределение Столично щетите са за половин милион лева.

В същото време инвестициите на трите дружества са 10,7 млн. лв. за първото полугодие, т.е. крадците се опитват да догонят инвеститорите, посочват от Софийската търговско-промишлена палата.

Според палатата друг, вече национален проблем, е, че парите от кражбите на кабели влизат в сивия сектор на икономиката и водят до корупция сред охранителните и контролни органи.

Писма с искания за забрана за изкупуването на кабели са изпратени до Министерство на икономиката и енергетиката и Министерство на вътрешните работи, като се настоява за строг контрол върху фирмите, които извършват такава дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още