IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 80 млн. лв. са вложени в електроразпределенията в Западна България

Кражбите на кабели и проводници обаче остават голям проблем за електроразпределителните дружества

13:45 | 16.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 80 млн. лв. са вложени в електроразпределенията в Западна България

От началото на 2005 година до края на месец юни тази година електроразпределителните дружества от Западна България, собственост на чешката група CEZ, са инвестирали 78,8 млн. лв. за повишаване на качеството и сигурността на електроенергийните доставки, съобщиха от компанията.

Направените инвестиции са основно за реконструкция и подмяна на съоръжения и кабeлни мрежи, подмяна и изнасяне на електромери на границата на собственост, реконтрукция на мрежата ниско напрежение. Средства са насочени също към изграждане на нови съоръжения и трафопостове и изкупуване на трафопостове при нови присъединявания.

През миналата година и първата половина на 2006 г. в Западна България са изградени общо 278 нови трафопоста. Инсталирани са над 1 100 километра нови проводници с цел намаляване на броя и честотата на прекъсванията по мрежата, като голите въздушни проводници се подменят с усукани, които не се влияят от атмосферните условия.

Кражбите на кабели и проводници обаче остават голям проблем за електроразпределенията. От началото на годината Електроразпределение Столично е пренасочило от инвестиционната си програма близо половин милион лева само за възстановяване на откраднати съоръжения и кабели. Отделно, за възстановяване на обелени кабели в подземните колектори на столицата дружеството е било принудено да заплати над 680 хил. лв.

От края на миналата 2005 година Електроразпределение Столично подменя кабелите си с нови, чието покритие не съдържа цветния метал мед, а е тънкослоен алуминий, но масовата практика на обелване на изолационното покритие на кабелите, и предаването на екранизиращото медно фолио за вторични суровини продължава. Въпреки решението на Министерски съвет изкупвателните пунктове да приемат вторични суровини само с доказан произход, както и да регистрират всеки продавач на вторични суровини, това не се прави.

Показателни са данните, че от началото на годината досега в колекторите са подменени над 46 хиляди метра обелен от крадци кабел, подчертават от CEZ.

Чешката компания купи ЕРП-тата в столицата, София област и Плевен през ноември 2004 г. срещу 281,5 млн. евро. През май тази година CEZ придоби и ТЕЦ Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още