IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пред завършване е първият магистрален газопровод в Пловдив

До края на годината Ситигаз ще построи общо 32 км магистрални трасета, инвестицията е за около 12 млн. лв.

10:01 | 15.08.06 г.
Пред завършване е първият магистрален газопровод в Пловдив

Пред завършване са първите 12 километра от магистрален газопровод в Пловдив. Трасето започва от газоразпределителна станция между Асеновград и Пловдив в близост до КЦМ, минава през булевардите Менделеев и Източен и засега спира на кръстовището с бул. Мария Луиза. През миналата година италианската компания Газ Римини спечели търга за газифизирането на Район Тракия, който включва няколко области от Южен централен район на планиране. Прякото изпълнение на проекта, чиято обща стойност надхвърля 100 млн. евро, е възложено на Ситигаз - фирма, дъщерна на италианската компания. Според графика на 1 септември трябва да се направят задължителните пробни изпитания на трасето от 12 км.

Веднага след това започва изграждането на второто магистрално трасе. То ще минава по Кукленско шосе през бул. Стамболийски до Пещерско шосе и до огромния 12-етажен болничен комплекс Хирургиите. Неговата дължина е 22 километра. Изграждането му трябва да приключи до края на годината. Специалните тръби се изработват по модерна немска технология от пловдивската фирма Пластборг. Общата стойност на инвестицията в двата тръбопровода ще достигне до края на 2006 г. 10-12 млн. лв.

Първите консуматори на синьо гориво ще бъдат промишлени обекти. А сред първите първа ще започне да използва газ в производството си пивоварна Каменица. По 12-километровото трасе са направени повече от 50 отклонения, които са предвидени и за битови потребители.

Имаме много запитвания от граждани, но засега реална заявка за газификация на жилища нямаме. Но нашата най-голяма цел сега не са битовите абонати, а магистралните трасета”, заяви инж. Ясен Христозов, изпълнителен директор на Ситигаз.

Прогнозите на компанията са, че истинският бум на желаещи за газифициране ще започне от следващата година. Очакванията са, че с влизането на България в ЕС лихвите по кредитите ще започнат да намаляват. Фирмата в момента подготвя условия за целеви кредити за газифициране. Ще зависи и от договореностите, които ще бъдат постигнати с обслужващата банка, но при всички случаи лихвите ще са по-изгодни от тези на потребителските кредити, смятат от Ситигаз. Големи квартали от Пловдив като Кючюк Париж и Христо Смирненски се отопляват през зимата с твърдо гориво или електричество, тъй като двете топлоцентрали в града не достигат до тях.

Инвестицията на едно домакинство според големината на жилището и вида на оборудването е около 5 000 лв. Пресмятанията са на Ситигаз според посочените в каталозите цени. А таксата за включване е 290 лв. Макар към момента битовите абонати да не са приоритет на газостроителната фирма, от там са готови в случай на желание да изпълнят и техните заявки. Срокът е 15-20 дни, необходими за доставка на контролно-разпределителното табло, като това на първо време може да стане само за онези жилища, които са в непосредствена близост до магистралните газопроводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още