IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проверка показа, че няма нелегален трафик на отпадъци през България

По проекта са проверени 4 предприятия - за преработка на хартия в Никопол, за преработка на алуминий в Шумен, фирма „Кумерио Мед” в Пирдоп и „Лукойл Нефтохим Бургас”

14:08 | 14.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Проверка показа, че няма нелегален трафик на отпадъци през България

Не е установен нелегален трафик на отпадъци през територията на България при проверки на експерти от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и агенция „Митници” в рамките на съвместен българо-австрийски проект, съобщиха от министерството.

От България се изнасят главно луминисцентни лампи, излязло от употреба електронно и електрическо оборудване и оловни акумулатори. За това е необходимо разрешение от МОСВ за износ на опасни отпадъци. Вносът се извършва с регистрационен документ за неопасните отпадъци или разрешение - за опасните отпадъци. Внасят се основно пластмаси, хартия, стъкло, оловни акумулатори и цинкова пепел.

От средата на юни тази година досега в рамките на проекта са проверени над 60 товарни автомобила, един кораб и няколко контейнера на пристанищата във Варна и Бургас. През юни са направени проверки на митнически пунктове „Калотина” и „Кулата”, а през юли на МП „Капитан Андреево”, митницата в Бургас, пристанище „Варна” и ферибот „Варна”.

Предстоят проверки на граничните пунктове в София и Калотина, на пристанище „Русе” и на МП„Товарна гара” - Русе, през които също е разрешен вносът, износът и транзитният превоз на отпадъци.

Целта на тези проверки е практическо обучение и постигане на ефективно взаимодействие между служителите на МОСВ, РИОСВ и Агенция “Митници” за противодействие на нелегалния трафик на отпадъци. Обучението на българските служители се прави от австрийски експерти, които показват как на практика се извършват планираните проверки в страните – членки на ЕС.

По проекта са проверени 4 предприятия - за преработка на хартия в Никопол, за преработка на алуминий в Шумен, фирма „Кумерио Мед” в Пирдоп и „Лукойл Нефтохим Бургас”, за спазване на законовите изисквания за внос и износ на отпадъци. До края на годината ще бъдат направени още три такива проверки. От май досега са обучени около 150 митнически служители за прилагане на законовите изисквания в тази област.

Проектът, финансиран по програма ФАР на Европейската комисия, е на стойност 770 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още