IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 август

08:01 | 14.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 август
Жп гарите стават молове
в. Стандарт

Жп гарите стават молове и търговски центрове. До няколко години по-големите станции ще бъдат част от огромни центрове за комплексно обслужване на клиенти, научи "Стандарт". Експерти в транспортното министерство вече обсъждат идеята. В последните години гарите въобще не са развивани, заяви шефът на дирекция "Концесии и контрол върху търговската дейност" в Министерството на транспорта Георги Тодоров. Вместо да се чудим как да поддържаме мрачните здания за продажба на билети, те могат да прераснат в центрове за забавления и търговия, категорични са експертите. Това е популярна практика в Европа. Там в гарите освен каси има и супермаркети, киносалони, хотели и ресторанти. Това обаче може да стане, ако в гарите влязат частни капитали. Положително влияние за развиване на тази идея е и фактът, че гарите у нас са в самите градове, а често и в центъра на населените места. За целта обаче трябва да се изчистят въпросите със собствеността на имотите.

8% скок на осигурителните прагове за догодина
в. Сега

Средното увеличение на минималните осигурителни прагове догодина ще е с около 8%, прогнозира Мика Зайкова от КТ "Подкрепа". Скокът ще е различен за отделните икономически дейности, защото зависи от промените в средния осигурителен доход по сектори.

Минималните прагове са най-ниската сума, върху която трябва да се осигуряват служителите. Те са различни за 68 икономически дейности и 9 категории длъжности и се договарят самостоятелно от профсъюзите и бизнеса според растежа на доходите. Средният размер на минималните прагове през 2006 г. е 204,63 лв., а през 2005 г. беше 191,65 лв.

Пирати мамят с евтини почивки
в. Стандарт

Нелегални туроператори бъркат в държавната хазна с евтини почивки. Офертите им са с 20 на сто по-евтини от тези на конкуренцията, защото върху тях не се плаща ДДС. Нелицензираните туроператори в бранша държат 1/3 от туристическия пазар в Централна и Източна Европа, допълни той. Тревогата би шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в Кранево Иван Николов. Пиратите в бранша са предимно физически лица, които пращат оферти по интернет до легални колеги в републиките от бившата ОНД. Не работят в Англия и Германия, защото законодателството там е по-строго, уточни Николов.

Ремонт на техника - само с нови части
в. Сега

При ремонт на битови уреди могат да се влагат само нови резервни части, гласи наредба на икономическото ведомство, която влиза в сила от 1 септември. Рециклирани части могат да се ползват само ако потребителят е бил предварително информиран и е дал съгласието си. Според наредбата гражданите могат да си приберат частите, които са били сменени, освен ако ремонтът не е извършен по време на гаранционния срок. Клиентите имат право и на документацията за произхода, естеството и цената на резервните части, използвани при ремонта.

Ново летище за обучение на пилоти и парашутисти
в. Новинар

Ново летище за обучение на пилоти на моторни и безмоторни самолети, парапланеристи и парашутисти бе открито край монтанското село Ерден. Разположено е на площ от 270 декара в полето между Монтана и Бойчиновци. 200 000 евро е инвестицията, направена от фирма "Ава", която произвежда парапланери и самолети, съобщи собственикът на фирмата и бивш шампион по парашутизъм Ангел Стаменов. След като България влезе в ЕС, на летището ще могат да кацат самолети от всички страни от съюза.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още