IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албена Инвест Холдинг и КРЗ Одесос ще се търгуват на по-горен сегмент

Преместването ще се осъществи на 15 август

13:20 | 11.08.06 г.
Албена Инвест Холдинг и КРЗ Одесос ще се търгуват на по-горен сегмент
От вторник (15 август) Албена Инвест Холдинг АД-к.к. Албена и Кораборемонтен завод Одесос АД-Варна ще се търгуват на по-горен сегмент, съобщават от Българска фондова борса. Решение е взето на заседание на Съвета на директорите на институцията.

Емисията акции, издадени от Албена Инвест Холдинг, ще бъде преместена за търговия от сегмент “С” на сегмент “А”, докато книжата на КРЗ Одесос ще преминат от Неофициален пазар на Официален пазар и сегмент “В”.

За да кандидатства едно дружество за преместване на сегмент „А” на Официален пазар акциите му трябва да са се търгували най-малко една година на сегмент „В” на Официален пазар или две години на сегмент „А” или „В” на Неофициален пазар. Според внесените изменение и допълнение на Правилника на Българска фондова борса – София емитентът трябва да има минимум пет завършени финансови години (спрямо досегашните три) и най-малко хиляда акционери да притежават акции от емисията, в сравнение с 400 преди промяната.

Изискването за пазарната капитализация бе увеличено от 20 млн. лв. на 40 млн. лв. Средномесечният оборот за последните 6 месеца трябва да надвишава 200 хил. лв. , а средномесечният обем и броят на сключените сделки да бъдат съответно над 20 000 акции и 200 сделки.

На сегмент „В” на Официалния пазар ще могат да се регистрират емисии, които са се търгували поне една година на Неофициален пазар на акциии сегмент „А” или „В”. Изискването за завършени финансови години се повишава от две на пет, а за брой на акционерите от 100 на 500. Долният праг на пазарната капитализация нараства от 10 млн. лв. на 20 млн. лв. За последните 6 месеца средномесечният оборот трябва да бъде поне 100 хил. лв., а изтъргуваният обем – над 10 хил. акции. Броят на сключените сделки трябва да бъде не по-малък от 100 средно на месец.

Днес акциите на Албена Инвест Холдинг отчетоха повишение от 0,37% до 13,60 лв., докато КРЗ Одесос загуби 0,95% от пазарната си капитализация до 145,59 лв. средно.

Свързани компании:

КРЗ Одесос АД(ODES)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още